Královna Alžběta trhá rekordy! Oslavy kazí pachuť Harryho a Meghan!

Královna Alžběta II. 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. února 2020 19:10

Salva z kanonů dnes v Londýně ohlásila 68. výročí nástupu britské královny Alžběty II. na trůn. Panovnice jubileum strávila v klidu svého venkovského sídla Sandringham. Nejistá je letos naopak připomínka narozenin prince Andrewa v podobě tradičního vyvěšení vlajek na radničních budovách v Británii.

Vévoda z Yorku, který je třetím dítětem a druhým synem panovnice, je totiž kritizován za někdejší styky s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který před svou loňskou smrtí čelil obvinění z rozsáhlého sexuálního zneužívání.

Alžběta usedla na britský trůn 6. února 1952. V londýnském královském parku Green Park poblíž Buckinghamského paláce dnes událost hlasitě připomněli vojáci a jednotky královské gardy 41 pozdravnými výstřely z polních kanonů.

Třiadevadesátiletá panovnice obvykle zimní měsíce tráví v Sandringhamu ve východoanglickém hrabství Norfolk. Právě tam 6. února 1952 zemřel její otec Jiří VI. Tehdy 25letá Alžběta, která tehdy pobývala v Africe se svým chotěm Philipem, se tak formálně ujala vlády, i když korunovační ceremonie s 8000 hosty ve Westminsterském opatství se konala až 2. července roku 1953.

Jako nejdéle vládnoucí britská panovnice zažila Alžběta II. mnohé slavné i méně slavné momenty v dějinách Británie i královského domu. Naposledy se postarali o pozdvižení její vnuk princ Harry (35) s manželkou Meghan (38), když se rozhodli odpoutat se od královských povinností.

Na jejího 59letého syna pak vrhá stín skandál kolem sexuálního zneužívání. Princ Andrew proto loni v listopadu oznámil, že na delší dobu zanechává svých veřejných povinností. V rozhovoru s britskou televizí BBC Andrew připustil, že pobyt u Epsteina "nebyl vhodný pro člena královské rodiny". Od té doby se téměř neobjevuje na veřejnosti a musel odstoupit z řady sdružení a spolků, nad nimiž měl patronát.

Britská vláda podle agentury AP přehodnocuje zvyklost vyvěšování britských vlajek na radnicích při příležitostech narozenin členů královské rodiny. Některé místní úřady tak totiž odmítají učinit při příležitosti Andrewových narozenin, které připadají na 19. února.

Ministerstvo bytové výstavby, obcí a místních samospráv zaslalo místním úřadům e-mail, v nimž jim připomíná, že mají vyvěsit vlajku na Andrewovy 60. narozeniny.

Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona James Slack však řekl, že vláda a královský palác zvažují, zda vyvěšovat vlajky za změněných okolností, například když členové královské rodiny přestanou plnit své povinnosti.

Liverpoolský starosta Joe Anderson už ohlásil, že jeho město britskou vlajku na počest Andrewa nevyvěsí. "Když si vezmete jeho chování, nebylo by vhodné, abychom připomínali jeho narozeniny," řekl Anderson deníku Liverpool Echo.

Andrewovy narozeniny má připomenout také zvonění zvonů na Westminsterském opatství. To potvrdilo, že na této zvyklosti nehodlá nic měnit.

Jedna z údajných obětí finančníka Epsteina, Američanka Virginia Giuffreová tvrdí, že ji princ Andrew na Epsteinův popud jako náctiletou několikrát donutil k sexu. Andrew obvinění popírá a tvrdí, podobně jako další lidé, se kterými byl Epstein vídán, že o finančníkových sexuálních deliktech nevěděl. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) chce Andrewa vyslechnout v rámci vyšetřování Epsteina, ale americký prokurátor minulý měsíc řekl, že princ s vyšetřovateli nespolupracuje.

Témata: Královna Alžběta II. Princ Harry Meghan Markle