Ivan Král se posmrtně ROZLOUČÍ S FANOUŠKY!

Ivan Král (autor: The Blank Generation)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. února 2020 18:22

Nové album hudebníka Ivana Krále, který v neděli podlehl rakovině ve svém domově ve státu Michigan ve věku 71 let, vyjde v druhé polovině února. Zatím poslední Královo album Colors vyšlo v Česku předloni, předchozí Always před šesti lety.

"Bylo pro nás velkým privilegiem moci spolupracovat s laskavým člověkem, skvělým muzikantem Ivanem Kralem. Ve své kariéře stál po boku Patti Smith, Davida Bowieho nebo Iggyho Popa, ale natočil i mnoho vlastních velice hodnotných alb. A naší firmě teď zbývá smutná povinnost postarat se o to jeho závěrečné, na němž pracoval v posledních měsících svého bohatého života. O jakousi jeho uměleckou závěť," uvedl Vladimír Kočandrle, ředitel vydavatelství Warner Music.

Král se v USA proslavil v 70. letech jako kytarista a spoluautor skladeb Patti Smithové, Blondie a Iggyho Popa. V 90. letech nastartoval úspěšnou kariéru i v ČR. Získal tři ceny České hudební akademie. Kromě jiných zkomponoval hudbu pro píseň Sen skupiny Lucie, která byla zvolena skladbou dvacetiletí.

Z Králových sólových alb vydaných po roce 1989 v Česku mělo zřejmě největší úspěch to první, Nostalgia z roku 1995 s hitem Winner Takes All. V roce 2011 vydal dvojalbum Best Of. Vedle Lucie a zpěvačky Anety Langerové produkoval také desky skupin Walk-Chock-Ice, Garáž nebo Mňága a Žďorp. Spolupracoval s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým a Miroslavem Žbirkou.

Král ve Spojených státech žil od roku 1966, kdy následoval své rodiče pracující ve službách OSN. V 70. letech zažil v New Yorku dobu, kdy se tam rodil punk a garážová hudba. V 80. letech složil hudbu pro několik filmů, například Subway Riders a Bistro. V roce 2001 se usadil v Michiganu se svou ženou Cindy Hudsonovou, která je zároveň textařkou jeho písní. Žili spolu poblíž Ann Arbor v Michiganu, kde pracovali v domácím studiu Bunnyhutch.

Témata: Ivan Král