Kobe Bryant (†41) zemřel: Basketbalová legenda zahynula při pádu vrtulníku!

Kobe Bryant 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. ledna 2020 8:20 | Aktualizováno: 27. ledna 2020 11:15

Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant zahynul při nedělní havárii vrtulníku v Kalifornii. O úmrtí pětinásobného šampiona NBA a dvojnásobného olympijského vítěze informoval server TMZ. Jednou z obětí nehody byla i Bryantova třináctiletá dcera Gianna.

Bryant cestoval ve své soukromé helikoptéře Sikorsky. Stroj po pádu v kopcích u Calabasas severozápadně od Los Angeles zachvátil oheň a nikdo na palubě havárii nepřežil. Bilance je tragická, při havárii zahynulo devět lidí. Příčiny nehody se vyšetřují, roli mohlo sehrát počasí. Bylo totiž mlhavo, např. vrtulníky losangelské policie měly zakázáno vzlétnout.

Sociální sítě okamžitě po zveřejnění zprávy zaplavily šokované, nevěřícné a zarmoucené reakcebývalých i současných basketbalistů, hvězd ze světa sportu i showbusinessu. Přidal se i prezident USA Donald Trump. U haly Los Angeles Lakers, kde strávil celou profesionální kariéru, vzniklo pietní místo.

.....Melania and I send our warmest condolences to Vanessa and the wonderful Bryant family. May God be with you all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26. ledna 2020

Olympijský vítěz z Pekingu a Londýna ukončil kariéru v roce 2016 po dvaceti sezonách v NBA, které vesměs strávil v dresu Los Angeles Lakers. S manželkou Vanessou vychovával čtyři dcery, poslední se narodila vloni v červnu.

Bryant je jedním ze sedmi hráčů, kteří během kariéry v NBA pokořili hranici 30 tisíc bodů. Jeho bilanci 33 643 bodů v sobotu překonal nynější hráč Lakers a další sportovní legenda LeBron James a v historickém pořadí ho odsunul na čtvrté místo.

Během kariéry získal Bryant vedle pěti prstenů pro vítěze NBA a zlatých olympijských medailí i dvě ceny pro nejlepšího hráče play off či cenu pro nejužitečnějšího hráče zámořské soutěže. Ocenění ale sbíral i po ukončení kariéry. V roce 2018 vyhrál za svůj krátký animovaný film "Drahý basketbale" Oscara a získal i televizní cenu Emmy.

Témata: Kobe Bryant úmrtí