Vzpomínáte na seriál MacGyver? Důvod, proč jsme ho milovali!

MacGyver (seriál)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. ledna 2020 16:58

Richard Dean Anderson upoutal pozornost ve Hvězdné bráně, už na přelomu 80. a 90. let na sebe ovšem upozornil v legendárním seriálu MacGyver. Ten vyprávěl příběh o geniálním osamělém muži a získal si ohromné množství fanoušků. Proč tomu tak bylo?

MacGyver se poprvé objevil na americké televizi ABC v roce 1985 a držel se na ní dalších sedm let, přičemž patřil mezi hlavní koně této stanice. Fanoušci se dočkali 139 epizod a dvou televizních filmů, ve kterých se MacGyver pral s teroristy, Rusy, mafiány, psychopaty a dalšími… Společnost mu dělal jen jeho typický sestřih, množství nátělníků a kožených bund. A nezapomeňte na jeho geniální mysl.

Když se na seriál podíváte dnes, všimnete si pomalého tempa, nuceného humoru a mezer v ději tak velkých, že by jimi projel tanker. Přesto byl úspěšný v Americe i na našich televizích. Kvůli úspěchu vznikl dokonce i reboot v roce 2016 s Lucasem Tillem v hlavní roli. Richarda Deana Andersona však nahradit nedokázal a nový seriál sklízel pouze kritiku.

Jestli MacGyverovi něco nechybělo, byla to právě vynalézavost. Mac využíval svou vynalézavost v kombinaci se znalostmi chemie, fyziky, technologie, i své sportovní schopnosti. A to mu stačilo, aby vyřešil situace, kde šlo často doslova o život.

Právě tyto vynálezy byly fanoušky velmi oblíbené a inspirovaly je k vynalézání vlastních malých výmyslů. Z těchto zázraků si dělala legraci i epizoda animovaného seriálu Simpsonovi, kde Patty a Selma unesly Richarda Dean Andersona, protože byly jeho ohromné fanynky. Anderson si tam vzpomene na své chvíle jako MacGyver a uteče jim pomocí kontaktní čočky.

Silný muž, který není jako ostatní, byl tehdy zkrátka populárním druhem postavy a ideálním hlavním hrdinou seriálu. Stačí si vzpomenout na Chucka Norrise v seriálu Walker: Texas Ranger nebo Davida Hasselhoffa v Knight Riderovi. 

Témata: MacGyver (seriál)