Legendární Martin Shaw alias Doyle: Jak se dostal k seriálu Profesionálové?

Představitelé seriálu Profesionálové (Lewis Collins vpravo)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. ledna 2020 13:46

Největší popularitu mu vynesla role drsného sympaťáka Doylea v televizním seriálu Profesionálové. Britský herec Martin Shaw, který 21. ledna slaví pětasedmdesátiny, tíhl ale vždy spíše k divadlu a zejména pak k Shakespearovým hrám.

 Jedna z nich, tragédie Macbeth, stála i u zrodu jeho filmové kariéry, když ho v roce 1971 režisér Roman Polanski obsadil jako lorda Banqua do svého snímku Macbeth.

Martin Shaw se narodil v Birminghamu a umělecké vlohy podědil po rodičích, kteří se ochotnicky věnovali divadlu. Na jevišti tak prý stál poprvé s nimi už ve třech letech. Po střední škole odešel do Londýna, kde vystudoval Akademii múzických a dramatických umění.

Záhy začal hrát v divadle, mj. ve hře Ohlédni se v hněvu či v psychologickém dramatu Tramvaj do stanice Touha. Ve stejné době se poprvé objevil i před kamerou.

Nejprve účinkoval v televizních seriálech, například v britském sitcomu o studentech medicíny Doktor v domě, na jehož scénáři se podíleli i dva z Monty Pythonů John Cleese a Graham Chapman. V roce 1974 si zahrál v dobrodružném filmu Zlatá Sindibádova cesta a tři roky nato přišli Profesionálové.

Tento detektivní seriál, ve kterém dvojice agentů z vládní organizace CI5 Bodie a Doyle pod vedením otcovsky přísného a sarkastického šéfa Cowleyho bojují se zločinci ze všech možných koutů země a světa, se točil v letech 1977 až 1983 a jeho protagonisty celosvětově proslavil.

Hlavní hrdinové - herci Lewis Collins (William Bodie) a Martin Shaw (Raymond Doyle) - se dokonale doplňovali, a to přesto, že v soukromí se moc nemuseli. Vzájemná averze přinášela stále větší komplikace a nakonec vedla až k ukončení seriálu. Shaw se od něj rád vrátil k divadlu a střihl si například roli Elvise Presleyho ve hře Are You Lonesome Tonight?

Postava lorda Goringa ve hře Oscara Wildea Ideální manžel mu vynesla nominaci na cenu Tony. Stále hraje v televizních filmech a seriálech, například v seriálu o francouzské revoluci Červený Bedrník, s nímž přijel v roce 1998 natáčet i do České republiky. Ve filmu se naposledy objevil v roce 2017 v akčním dramatu 6 Days.

Shawův kolega z Profesionálů Lewis Collins zemřel v roce 2013 v USA ve věku 67 let. Dávno po smrti je i představitel Cowleyho, skotský herec Gordon Jackson, který zemřel v roce 1990 ve věku 66 let.

Témata: Seriál Profesionálové Martin Shaw