Harry a Meghan to schytali: Monarchii bez nich čeká CESTA VPŘED!

Meghan Markle a princ Harry 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. ledna 2020 21:58

Konec prince Harryho a vévodkyně Meghan v královské rodině hýbe i britskou politikou. Premiér Boris Johnson okomentoval "sussexit" jasně. Pro monarchii v něm vidí šanci na cestu vpřed.

Britský princ Harry se smutkem přijal realitu, že je nucen vzdát se svých královských povinností. S vévodkyní Meghan chtěl totiž dál sloužit královně, britskému Společenství a vojenským sdružením, aniž by to bylo financováno z veřejných prostředků. Ukázalo se ovšem, že to není možné. 

Celá kauza hýbe i britskou politikou. Premiér Boris Johnson po sobotním oznámení Buckinghamského paláce poprvé reagoval, když páru popřál štěstí do budoucna. 

„Jsem si jistý, že královská rodina, která je tu s námi už velice dlouhou dobu, najde cestu vpřed... Domnívám se, že se ke mně celá země připojí s přáním všeho dobrého pro budoucnost,“ řekl konzervativní politik. 

Johnsona bude dozajista zajímat závazek Harryho a Meghan vrátit do státní pokladny prostředky ve výši 2,4 milionu liber (přes 70 milionů korun), které utratili za renovaci svého britského sídla Frogmore Cottage v hrabství Berkshire poblíž windsorského hradu. Za pronájem nemovitosti budou nově platit komerční nájem.

Témata: Princ Harry Meghan Markle Boris Johnson královská rodina (gbr) megxit sussexit