Hollywood v šoku! Zlaté glóby uváděl Gervais a nic mu nebylo svaté!

Ricky Gervais moderoval Zlaté glóby

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. ledna 2020 21:58

Už popáté moderoval Zlaté glóby britský komik Ricky Gervais a ani tentokrát si nebral servítky. V Hollywoodu se teď modlí, aby to bylo doopravdy naposledy, co tuto roli dostal. Z koho si utahoval?

Slavnostní večer Gervais zahájil osmiminutovým projevem s několika vulgarismy, které režie televizního přenosu vypípala. Posluchačům například vzkázal, aby v případě vítězství zbytečně ceremoniál neprotahovali, vzali si svou cenu, poděkovali "svému agentovi a svému Bohovi" a "šli do prd*le".

"Když dneska vyhrajete, nevyužívejte to jako platformu pro politický projev. Vůbec vám nepřísluší poučovat veřejnost o čemkoli. O reálném světě nevíte nic. Většina z vás strávila ve škole míň času než Greta Thunbergová," vtipkoval Gervais s odkazem na švédskou environmentální aktivistku.

Kromě toho, že prý nikdo není zvědavý na názory celebrit, také podle moderátora nikoho nezajímají ani filmy. "Nikdo nechodí do kina, nikdo nekouká na televizi. Všichni koukají na Netflix," řekl Gervais o streamovací platformě, jejíž díla si letos vysloužila 34 nominací na Zlaté glóby.

Vedle převahy Netflixu pak britský komik komentoval i převahu bělochů mezi umělci navrženými na ocenění. Porotci podle něj u některých prestižních kategorií ignorovali "mnoho talentovaných lidí" s odlišnou barvou pleti. "Bohužel se s tím ale nedá nic dělat, hollywoodští zahraniční novináři jsou všichni velcí, velcí rasisté," prohlásil Gervais.

O mnoho lépe na tom podle něj nejsou ani herci, neboť jim prý nezáleží na tom, kdo financuje produkci jejich filmů či seriálů. "Tvrdíte, že jste uvědomělí, ale ty firmy, pro které pracujete - neuvěřitelné! Apple, Amazon, Disney. Kdyby ISIS (Islámský stát) spustil streamovací službu, volali byste svému agentovi, že jo?" provokoval britský komik.

V jeho vtipech nechyběly ani narážky na skandály související se sexuálním obtěžováním, přičemž Gervais například přítomné "filmové a televizní funkcionáře" označil za zvrhlíky. Přirovnával je přitom k někdejšímu mocnému hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi, jehož údajnými sexuálními zločiny se dnes začíná zabývat soud v New Yorku.

Témata: Ricky Gervais Zlatý glóbus