Seznam smrti! Kdo slavný zemře v roce 2020?

Princ Philip

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. ledna 2020 13:38 | Aktualizováno: 2. ledna 2020 23:05

Jako každý rok, i letos vydal americký server Death List seznam lidí, kteří v tomto roce pravděpodobně zemřou. Seznam má zhruba 20% až 30% úspěšnost a z 50 avizovaných osobností jich každoročně zemře zhruba 10 až 15, přesto jde o zajímavý přehled sestavený na základě zdravotních dispozic a rizik, která dané osoby podstupují.

V loňském roce seznam správně odhadl úmrtí u 13 z 50 osob. Opustil nás například exprezident Jacques Chirac, herec Tony Britton, muzikant Johnny Clegg, prezident Robert Mugabe nebo spisovatel Herman Wouk. 

Autoři seznamu pracují s několika faktory, jako je věk nebo nemoci, zároveň sami uvádějí, že aby se osoba do seznamu dostala, musí být mediálně slavná. A hned u prvního kandidáta to platí bez nejmenších pochyb.

Je jím 98letý britský princ Philip, který trpí dlouhodobými zdravotními problémy. Na druhém místě se nachází herec Kirk Douglas, v loňském roce seznamu vévodil, nyní se posunul o příčku níže.

Třetí příčku zaujímá americká herečka Olivia De Havilland, která letos oslaví 104. narozeniny. Čtvrté místo připadá na 102letou zpěvačku Veru Lynn a první pětku osobností uzavírá prezident Keni Daniel arap Moi.

Mezi další slavné osobnosti, které jsou v Česku známé, patří například bývalý japonský císař Akihito, který je na osmém místě, módní návrhář Pierre Cardin na místě devátém nebo politik Bob Dole, který uzavírá první desítku. 

Na 17. pozici se nachází diplomat a americký exministr zahraničí Henry Kissinger, jen o příčku níže najdeme exprezidenta Jimmyho Cartera, a na 20. místě herečku Honor Blackman.

V tuzemsku známý je také zpěvák Harry Belafonte, který se umístil na 23. místě, nebo egyptský exprezident Husní Mubárak, ten zaujímá 25. pozici. O dvě místa dále se nachází Stirling Moss, slavný závodník Formule 1.

Na 32. pozici najdeme Jerryho Stillera, herce a otce neméně slavného Bena Stillera. 40. příčku obsadil herec a režisér Carl Reiner a na 45. místě se nachází Terry Jones, člen skupiny Monty Python.

Jen o jednu pozici níže se umístil francouzský politik Jean-Marie Le Pen a  48. místo zaujímá William H Gates, advokát a otec zakladatele Microsoftu Billa Gatese. O příčku níže se nachází David Attenborough, slavný přírodovědec a dokumentarista.

Témata: Princ Philip Kirk Douglas Akihito (japonský císař) jimmy carter Husní Mubarak Jean-Marie Le Pen