Freddie Mercury na dosah českých fanoušků? Takhle to bylo!

Freddie Mercury 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. prosince 2019 20:20

Jedna z tuzemských televizí odvysílá na Silvestra záznam legendárního koncertu kapely Queen se zpěvákem Freddiem Mercurym v Budapešti. Tehdy měli Češi jedinkrát možnost ho vidět naživo.

Letos si Česko připomínalo 30 let od pádu komunistického režimu, který ovlivňoval i přístup českých posluchačů k zahraniční rockové hudbě. V listopadu 1989 byl Freddie Mercury už vážně nemocný, a tak Češi už neměli možnost zajít na koncert Queen. Pár lidem se to ale poštěstilo v roce 1986.

Tehdy se konal je jeden z prvních velkých koncertů západní kapely v tehdejším východním bloku, konkrétně v maďarské Budapešti. Mezi 80 tisicí diváky bylo i několik Čechů. Ostatní mohu vzít na Silvestra zavděk záznamem koncertu, který odvysílá stanice ČT Art. 

„Budapešť byla plná mladých lidí a euforie. A bylo to úžasné. A když jsem viděl naživo Mercuryho, byl jsem v sedmém nebi,“ popsal neobyčejný zážitek webu denik.cz jeden z tuzemských pamětníků koncertu. 

Dnes pojí Mercuryho s Českem hned několik věcí. V naší zemi žije jeho někdejší komorník a kamarád Peter Freestone. Autorkou zpěvákovy sochy ve švýcarském Montreux je zase česká rodačka Irena Sedlecká. 

Témata: Freddie Mercury skupina Queen