Královna je jen loutka v rukou Charlese? Expert vidí velký problém!

Královna Alžběta II. 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. prosince 2019 10:01

Vzhledem k jejímu pokročilému věku se množí spekulace, že královna Alžběta už ztratila otěže královské rodiny. Všechna důležitá rozhodnutí prý dělá její syn Charles. Podle expertů si tím ale monarchie zadělává na velký problém.

Ve Velké Británii se v posledních dnech řeší, kdo drží v rukou otěže monarchie. Na papíře je hlavou královské rodiny nadále královna Alžběta, ovšem stále častěji se mluví o rozhodnutích učiněných princem Charlesem. Ani experti se neshodnou na tom, kdo má v Buckinghamském paláci momentálně poslední slovo.

„Myslel jsem si, že poté co princ Philip šel v 95 do důchodu, nastavil tím určitý precedent, který bude královna po pár letech následovat. Bude jí 95 let za dva roky,“ připomíná dle thesun.co.uk Richard Bethelson. Ten je přesvědčený, že panovnice opravdu vážně přemýšlí nad tím, že trůn přenechá synovi.

Stalo by se tak dle něj v případě, že by uznala, že už nezvládá vykonávat své povinnosti. Už skandál kolem prince Andrewa prý nesl známky toho, že královna už toho není schopná. „Ta situace ukázala realitu, o které řada z nás mluví od roku 2012, že princ z Walesu už vlastně řídí královskou rodinu,“ konstatuje expert.

„Dělá v podstatě všechna důležitá rozhodnutí, delegují na něj spoustu cestování i řadu povinností, které jinak náleží královně. Do budoucna je to neudržitelné, aby vládl, ale pořád neměl titul. Bude to problém,“ tvrdí odborník na královskou rodinu Bethelson. Podle něj je jasné, že královna vyklidí pole, pokud už se na to nebude cítit.

Témata: Královna Alžběta II. Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)