Královna nemá jinou volbu: Vánoce bude muset odpískat!

Královna Alžběta II. 8

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

26. listopadu 2019 16:14

V dějinách britské královské rodiny nejspíš nemá něco takového obdoby. Královna Alžběta bude muset letos odpískat tradiční průběh Vánoc. Na vině nejsou jen skandály členů rodiny, ale i politici.

Britská královská rodina má ve zvyku slavit Vánoce společně na privátním sídle panovnice v Sandringhamu v hrabství Norfolk. Letošní svátky ale nebudou jako dřív. Monarchie se musela vypořádat se skandálem prince Andrewa, jehož účast na oslavě je přinejmenším nejistá. Nedorazí ani princ Harry a vévodkyně Meghan.

Vymykat zvyklostem se budou letošní Vánoce ještě jednou věcí. Bývá zvykem, že vánoční prázdniny začínají pro členy královské rodiny 19. prosince. Právě toho data běžně odjíždí do Sandringhamu královna Alžběta. Letos bude možná muset sáhnout k odkladu. Za všechno mohou britští politici.

O týden dříve se totiž v zemi uskuteční parlamentní volby. Úřadující konzervativní premiér Boris Johnson disponuje plánem pro případ vítězství. V něm počítá s tím, že 19. prosince by královna „otevřela“ parlament.

Pokud Johnsonovi konzervativci zvítězí, nebude mít královna jinou volbu a odjezd pryč z Londýna bude muset odložit. Rozhodující slovo má totiž v tomto případě parlament. A premiér chce, aby začal úřadovat co nejrychleji kvůli otázce brexitu.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)