Královna 27 let doufala, že se to nestane… HISTORIE SE OPAKUJE!

Královna Alžběta II. 8

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. listopadu 2019 9:21

Celá Velká Británie bedlivě sleduje královskou rodinu, která si prochází nevídanou krizí srovnatelnou s rokem 1992. Královna Alžběta sedmadvacet let doufala, že se historie nebude opakovat. Není to letos náhodou ještě horší?

Annus horribilis, latinsky hrozný rok. Královna Alžběta použila toto slovní spojení jedinkrát v životě, a to ve vztahu k roku 1992. Monarchie byla tehdy v krizi kvůli odloučení prince Andrewa od manželky Sarah, rozvodu princezny Anny či zveřejnění biografie princezny Diany, kde vyšlo najevo, jak to má s Charlesem. Do toho všeho přišel požár zámku Windsor.

Ve Velké Británii se už mluví o tom, že bude panovnice muset latinskou frázi oprášit v souvislosti s letošním rokem. Královská rodina se otřásá v základech a díl viny nese opět princ Andrew. Styky vévody z Yorku s Jeffreym Epsteinem vedly k tomu, že druhý nejstarší syn královny se tento týden dočasně vzdal svých povinností. Podle britských médií ho rodina „vydědila“ definitivně.

Pak jsou tu princ Harry a vévodkyně Meghan, kteří sice nemají jeden opravdu velký skandál, královně ale přidělávají starosti dennodenně. Pár poddané v uplynulých měsících šokoval častými lety privátními tryskáči či rozhovorem pro televizi ITV, kde se chovali poměrně dost ublíženě. Na konec je tu veřejně deklarovaný spor Harryho s bratrem Williamem.

Královně však letos nepomohl ani jí nejbližší člověk, 98letý princ Philip. Hned v lednu havaroval nedaleko privátního sídla Sandringham. Dvě další účastnice nehody musely být ošetřeny, batole naštěstí vyvázlo bez zranění. Zemí navíc zmítá politické krize kolem brexitu. Rok 2019 je zkrátka další „annus horribilis“.

Témata: Královna Alžběta II. princ Andrew (syn královny Alžběty) Princ Harry Meghan Markle Princ Philip královská rodina (gbr)