Elvis Presley (83?) a jeho dnešní podoba?

Elvis Presley tehdy a dnes? 5

Autor: Jan Novák, stars24.cz

6. ledna 2018 7:25 | Aktualizováno: 6. ledna 2018 15:12

Kdyby král rokenrolu neodešel předčasně z tohoto světa, mohl vypadat asi takto. Někteří fanoušci o úmrtí krále rock'n'rollu stále nejsou přesvědčeni.

Elvis Aaron Presley se narodil 8. ledna 1935 v Tupelu v americkém státě Mississippi. Jeho bratr-dvojče se narodilo mrtvé. V Presleyho třinácti letech se rodina přestěhovala do Memphisu ve státě Tennessee.

Své první skladby Presley nahrál v roce 1953, měl to být o dárek pro matku. Jeho kariéra začala nabírat na obrátkách v roce 1955, kdy přešel k nahrávací společnosti RCA Records a začal se objevovat v televizi. Prvním singlem u RCA byl Heartbreak Hotel vydaný v lednu 1956, který se stal jedničkou amerických hitparád.

V roce 1956 se objevil v pořadu Ed Sullivan Show, který o osm let později rozpoutal šílenství kolem Beatles.

Ve své hudbě Presley mísil prvky černošského spirituálu, blues a country a dodnes zůstává nejvýznamnější postavou amerického rock'n'rollu. Během své více než dvacetileté kariéry překonal nespočet rekordů v prodeji nahrávek a návštěvnosti koncertů.

Více než sto jeho singlů se dostalo ve Spojených státech do TOP 40 nejprodávanějších skladeb a 17 singlů se vyšplhalo až na vrchol. Do současnosti se prodala více než miliarda jeho alb a Presley se stal nejprodávanějším sólovým umělcem v historii.

Nominován byl celkem na 14 cen Grammy, tři ocenění skutečně získal. Již v 36 letech byl oceněn za celoživotní přínos hudbě. Kromě toho byl uveden do čtyř hudebních síní slávy.

V roce natočil 1956 svůj první film Love Me Tender. Nejúspěšnějšími filmy jeho herecké filmografie jsou Jailhouse Rock z roku 1957 a o rok později natočený King Creole.

V roce 1957 měl Presley narukovat do armády, dostal ale odklad, aby mohl dokončit film. V roce 1958 je umístěn na americkou základnu v německém Friedbergu, kde se seznamuje se svou budoucí manželkou, tehdy jen čtrnáctiletou Priscillou Beaulieuovou. V březnu roku 1960 se vrátil do USA.

V 60. letech Presley točil především filmy a soundtracky, které však nebyly příliš úspěšné. Jeho kariéra stagnovala, zatímco na výsluní se drželi Beatles. V roce 1969 se z filmového průmyslu vrátil k hudbě a hned boduje skladbou Suspicious Minds. Jako první na světě v roce 1973 realizuje koncert Aloha z Havaje přenášený přes satelity, který sleduje přes 1,5 miliardy lidí po celém světě.

V roce 1979 se rozvedl, začal přibírat na váze a experimentovat s drogami a léky. Stále však nahrával písně a koncertoval, jeho vystoupení byla vyprodaná. Je jediným umělcem, kterému se podařilo vyprodat čtyři vystoupení po sobě v newyorské Madison Square Garden v červenci 1972.

Elvis Presley oficiálně zemřel na srdeční infarkt 16. srpna 1977 ve svém sídle Graceland v Memphisu. Bylo mu 42 let. Tělo našla na podlaze koupelny jeho snoubenka Ginger Aldenová. Podle jiné verze zemřel na předávkování drogami.

Graceland se v roce 1982 stal Presleyho muzeem a druhým nejnavštěvovanějším domem v USA – hned po tom Bílém.

Mnozí lidé však dodnes nevěří, že Presley zemřel a očekávají jeho návrat. Známý britský spisovatel fantasy Terry Pratchett se v knize "Dobrá znamení" napsané společně s Američanem Neilem Gaimanem přiklání k verzi, že král stále žije. Postava Smrtě v kvízu na výherním automatu správně odpovídá na všechny otázky, až se automat zeptá, kdy zemřel Elvis Presley. Smrť od slibně rozehrané hry odejde se slovy: "Na toho jsem nikdy nesáhl."

Elvis Presley patří k těm umělcům na světě, u nichž lidé používají jen křestní jméno. Jako kulturní ikona se objevuje v mnoha dílech. Ve filmu Forrest Gump z roku 1994 ho titulní hrdina handicapovaný protézami na nohou naučí slavné taneční pohyby.

Jediná Presleyho dcera Lisa Marie se v roce 1994 vdala za "krále popu" Michaela Jacksona. Jejich manželství vydrželo dva roky. Jacksonovu smrt v roce 2009 provázely podobné okolnosti jako smrt Elvise.

Témata: Elvis Presley