Británie vzhůru nohama: Královna prý končí, princ Charles se chopil moci!

Princ Charles 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. října 2019 20:30 | Aktualizováno: 21. října 2019 22:15

Velká Británie je vzhůru nohama a brexit není zdaleka jedinou příčinou. Objevily se totiž informace, že fakticky došlo ke změně na královském trůnu, na němž dlouhá desetiletí seděla královna Alžběta. Dočkal se princ Charles konečně?

Mediálně vděčné je téma nástupnictví na britském královském trůnu, kde momentálně sedí královna Alžběta. Podle nejnovějších informací magazínu Globe je tomu tak ovšem jen formálně a v čele monarchie stanul následník trůnu.

Princ Charles se dle magazínu sám jmenoval regentem a fakticky se ujal vlády. „Má to zcela pod kontrolou,“ tvrdí údajně dobře informovaný zdroj z okolí královské rodiny. Charles a jeho žena Camilla jsou štěstím bez sebe, protože se konečně dočkali. Zatím jde prý jen o dočasnou záležitost, jelikož zdraví královny se nečekaně zhoršilo.

Server Gossip Cop, který vyvrací mýty a spekulace, označil zprávu za absolutní výmysl. Rozhodně není možné, aby princ Charles sám sebe dosadil na místo královny. Jedinou možností je smrt nebo abdikace panovníka. O druhé možnosti se ovšem v Británii čas od času spekuluje.

Alžběta má prý v plánu takové polovičaté řešení. „Myslím, že je velice nepravděpodobné, že abdikuje. Myslím, že pokud se něco stane, je pravděpodobnější, že udělá z Charlese prince regenta,“ řekla nedávno expertka na královskou rodinu Moniek Bloksová.

Královna by využila tzv. Regency Act neboli Zákon vladařství z roku 1937. Ten jí umožňuje ponechat si část moci, pokud se k tomu cítí nadále kompetentní. Prakticky by to znamenalo, že se Charles ujme většiny královských povinností, oficiálně by však na trůnu setrvala jeho matka.

Témata: Královna Alžběta II. Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)