Středověk v královském paláci: Meghan měla namále!

Meghan Markle 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. října 2019 11:33

Britská královská rodina i v jednadvacátém století dodržuje množství psaných i nepsaných pravidel, nad kterými zůstává rozum stát. Naučit se s nimi žít musela i vévodkyně Meghan, ani ona totiž nedokáže spoustu věcí ovlivnit.

Když se vévodkyně Meghan před rokem a půl přivdala do britské královské rodiny s vidinou, že s princem Harrym, kterého pojala za muže, bude mít dříve či později dítě. To ale možná ještě netušila, co narození dítěte v takové monarchii přináší. Není to jen radost, ale i obavy o budoucnost potomků.

Platí totiž poměrně striktní pravidla týkající se nástupnictví a dědictví titulů, a tak existovala možnost, že dítě Harryho a Meghan, kteří nosí tituly vévoda a vévodkyně ze Sussexu, nebude mít titul žádný.

Pro jejich potomky totiž automaticky neplatí, že obdrží šlechtické tituly. Vévodou se podle následnického zákona může stát jen syn, dcera by zůstala bez titulu. Stačilo tedy, aby Meghan přivedla na svět holčičku, a vévodství by jednoho dne zaniklo. Američanka ale letos porodila syna Archieho.

Pravidla následnictví zajímají naopak rodinu prince Williama a vévodkyně Kate. Už několik let totiž platí novela zákona, podle které nástupnictví určuje pořadí narození, nikoliv pohlaví. Proto se princezna Charlotte dostala na vyšší pozici, než by dříve bývalo zvykem. Přednost má ale samozřejmě její starší bratr George.

Témata: Meghan Markle Princ Harry Princ William Kate Middleton královská rodina (gbr)