Jennifer Aniston, Matthew Perry a další. Neuvěříte, kolik si vydělaly hvězdy seriálu Přátelé!

Přátelé

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2019 12:26

Americký seriál Přátelé patřil k nejúspěšnějším televizním projektům vysílaným na přelomu století. Na obrazovkách se poprvé objevil před 25 lety, 22. září 1994, a během deseti sezón se šestice hlavních protagonistů dokázala zapsat do srdcí diváků po celém světě. Jeho hlavní hvězdy si tak přišly na neuvěřitelné množství peněz.

Když natáčení v roce 1994 začínalo, brali herci 22.500 dolarů za díl, s rostoucí popularitou i zisky studia se odměna postupně zvýšila. V deváté a desáté sezóně si tak každý z herců, kteří o honorářích vyjednávali společně, přišel už na milion dolarů za epizodu!

A televizi se to stále vyplatilo, inzerenti totiž byli ochotní zaplatit za půlminutovou reklamu až dva miliony dolarů. Na druhou stranu ale byly honoráře jedním z důvodů, proč Přátelé po desáté sezóně skončili - ne ale tím nejdůležitějším.

Během let totiž herci i samotní hrdinové zestárli, před poslední epizodou s pořadovým číslem 236 už nebyli ani zdaleka tak bezstarostní, jako v září 1994, kdy celý seriál začínal. Když se Rachel ve finále snad definitivně vrátila k Rossovi, měly hlavní postavy na kontě několik svateb i rozvodů, narozených dětí a spousty milostných vztahů.

Po poslední epizodě Přátel - v České televizi odvysílané s půlročním zpožděním 29. prosince 2004 - se několikrát zdálo, že by se Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross a Joey mohli před kamerou opět sejít. Vždyť ve stejné době vysílaný a podobně vlivný seriál Sex ve městě (premiérově se vysílal v letech 1998 až 2004) se dočkal dokonce dvou celovečerních verzí. Naděje fanoušků ale před šesti roky nejspíš definitivně ukončila sama scénáristka Marta Kauffmanová.

Témata: Přátelé Jennifer Aniston Matthew Perry