Tragická smrt Lady Diany zůstane tajemstvím? Zemřela klíčová osoba!

Princezna Diana (foto: Gegodeju)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. září 2019 12:00

Je to už dvaadvacet let, co princezna Diana tragicky zahynula v Paříži, naděje na úplné objasnění toho, co se stalo, tak uvadají. Teď navíc přišla další smutná zpráva, zemřela klíčová osoba celého případu.

Koncem srpna uplynulo už 22 let od chvíle, co v Paříži tragicky přišla o život princezna Diana, a tak se snižují šance, že budou vysvětleny veškeré okolnosti případu. Jediný přeživší nehody si totiž nic nepamatuje, teď navíc zemřel další muž, který se případem intenzivně zabýval.

Jde o Johna Macnamaru, někdejšího vrchního dozorce Metropolitní policie, který se později stal šéfem ochranky Mohameda Al-Fayeda, což byl otec Dianina milence. Dodi zahynul s princeznou ve vozidle, jehož nehodu začal Macnamara druhý den soukromě vyšetřovat. Lidé to vnímali velice kontroverzně.

„Způsob, jakým se vedla vyšetřování jak ve Francii, tak ve Velké Británii, byl zdrojem jeho neustálého zděšení a frustrace. Zanechalo to na něm stopu, byl tím poznamenaný do konce života,“ řekl deníku Daily Mirror přítel vyšetřovatele.

Sám Macnamara byl ovšem v případu nápomocen jen napůl. Zpočátku totiž lhal o množství alkoholu v krvi řidiče Henriho Paula, což se s ním táhlo dál. „Pokud při nějakých příležitostech lžete, jak může porota vědět, že při jiných mluvíte pravdu?“ ptal se ho soudce. „Přišel jsem vám sem říct pravdu,“ odvětil tehdy.

Přátelé Macnamary přesto tvrdí, že si jistá tajemství vzal do hrobu. Takové informace dávají tušit, že se tragédii ze srpna roku 1997 už nikdy nepodaří spolehlivě objasnit až do nejmenšího detailu.

Témata: Lady Diana královská rodina (gbr)