Královna přepustí trůn Charlesovi? Britové se mají na pozoru!

Královna Alžběta II. a princ Charles 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. září 2019 10:09 | Aktualizováno: 11. září 2019 22:12

Královna Alžběta už má nějaký ten pátek věk na odchod do důchodu, přesto se britský trůn zatím opustit nerozhodla. Ve Velké Británii se ovšem spekuluje, že by se to brzy mohlo stát. Má se už princ Charles začít připravovat?

O odchodu královny Alžběty do důchodu se čas od času spekuluje, vzhledem k věku panovnice (93 let) by spoustu Britů nepřekvapil, ač by jej určitě oplakali. Dle řady odborníků se však tento vpravdě historický moment pro ostrovní zemi opravdu blíží. Královnu k tomu údajně měly přesvědčit abdikace jiných postarších monarchů po celém světě.

Alžběta má však prý v plánu takové polovičaté řešení. „Myslím, že je velice nepravděpodobné, že abdikuje,“ řekla v podcastu Royal Central expertka na královskou rodinu Moniek Bloksová. „Myslím, že pokud se něco stane, je pravděpodobnější, že udělá z Charlese prince regenta,“ nechala se slyšet.

Královna by využila tzv. Regency Act neboli Zákon vladařství z roku 1937. Ten jí umožňuje ponechat si část moci, pokud se k tomu cítí nadále kompetentní. Prakticky by to znamenalo, že se Charles ujme většiny královských povinností, oficiálně by však na trůnu setrvala jeho matka.

„Nemyslím si, že by někdy abdikovala úplně. Už to řekla i při několika příležitostech,“ připomněl již před časem jiný expert Phil Dampier. V kruzích kolem britské královské rodiny se přesto šušká o tom, že Alžběta oslaví na trůnu ještě 95. narozeniny a následně přenechá většinu kompetencí Charlesovi.

Prince regenta, který rozhodoval o královských záležitostech namísto právoplatného panovníka, pamatují britské dějiny jen jedinkrát. V roce 1810 propukla u krále Jiřího III. duševní choroba, nahradil jej proto jeho nejstarší syn Jiří IV.

Témata: Královna Alžběta II. Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)