Freddie Mercury a tajná láska... Věděl o ní i Elton John!

Freddie Mercury 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. září 2019 12:02 | Aktualizováno: 10. září 2019 23:07

Freddie Mercury se v první řadě věnoval hudbě, zato o jeho lásce k výtvarnému umění toho fanoušci Queen tolik nevědí. Legendární zpěvák byl totiž také zdatným výtvarníkem. Obraz od něj dostal dokonce i Elton John.

Freddie Mercury je dnes po celém světě známý jako legendární zpěvák britské rockové kapely Queen, hudba však zdaleka nebyla jeho jedinou takovou vášní. Rodák ze Zanzibaru se věnoval i výtvarnému umění.

Díky úspěšným studiím na univerzitě – Freddie získal roku 1969 diplom v oboru grafického umění a designu – se z něj dokonce stal zdatný výtvarník. V prvopočátcích příběhu kapely Queen se proto ujal tvorby kapelního erbu (či loga) ve tvaru štítu, který se pak objevil na všech dílech a obrazech skupiny.

Návrh loga Queen využíval jednoduché symboliky, Mercury využil znamení zvěrokruhu jednotlivých členů kapely: dvě víly pro něj samotného (Panna), dva lvy pro Taylora a Deacona (Lev) a kraba pro Maye (rak). Mercurym navržený erb používají zbývající členové kapely i dnes, více než 27 let po jeho smrti.

Později se Mercuryho láska k výtvarnému umění omezila na pořizování výtvarných děl, o která se ovšem uměl podělit s přáteli. „Měl obraz od Salvadora Dalího i s podpisem. Řekl jsem: ‚Ten je opravdu pěkný.‛ ‚Opravdu? Tak je tvůj,‛ odvětil mi,“ vzpomínal hudební producent Reinhold Mack. Obdarován byl i Elton John, a to poté, co Mercury 24. listopadu 1991 zemřel.

„Byl jsem překvapený, když se tenkrát u mého domu objevil jeden kamarád s nějakou zabalenou věcí. Otevřel jsem to a uvnitř byl obraz od jednoho z mých nejoblíbenějších umělců, kterým byl Henry Scott Tuke a byla tam také zpráva od Freddieho,“ svěřil se legendární hudebník.

Témata: Freddie Mercury Elton John