Freddie Mercury a palčivá otázka: Co by legenda Queen dělala dnes?

Freddie Mercury 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. září 2019 13:53

Freddie Mercury je možná nejznámější obětí nemoci AIDS, podle některých odborníků ale mohl při troše štěstí klidně žít. Co by legendární zpěvák Queen dělal dnes? Kolegové z kapely mají jasno, otázkou však je, zdali se nemýlí.

V jednom z rozhovorů, které během svého života poskytl, se Freddie Mercury nechal slyšet, že k sedmdesátce vede ještě dlouhá cesta. Být naživu, právě v tomto týdnu by frontman Queen oslavil 73. narozeniny. Kdoví, možná by se tak stalo na pódiu. Přesvědčen o tom je přinejmenším kytarista Brian May.

„Vím jistě, že kdyby byl náš drahý bratr Freddie stále s námi, tak by – stejně jako my – nadále koncertoval, byl daleko od domova a hnal se za uznáním publika,“ napsal nedávno dlouholetý Mercuryho kolega z kapely na sociální síti.

Sám Mercury o vidině důchodu nechtěl ani slyšet. „Žil jsem naplno, a pokud zítra umřu, bude mi to fuk. Dal jsem do toho všechno, co jsem měl. Netoužím po tom, abych žil do sedmdesáti. Byla by to strašná nuda,“ nechal se slyšet legendární zpěvák.

Kytarista May měl přesto částečně pravdu, Freddie si život bez hudby neuměl představit. „Nemůžu odejít do důchodu. Co bych dělal? Miluji být součástí Queen. Hudbu ani neberu jako práci, není nic, co bych dělal radši. Je to velká zábava. Co víc si přát? Jsem jenom hudební prostitut, drahoušci,“ prohlásil kdysi Mercury.

Zdraví ho ovšem zradilo dlouho před možným dovršením tak pokročilého věku. Naposledy na pódiu s Queen se Mercury objevil v létě 1986. Následujícího roku se dozvěděl, že se nakazil virem HIV. Poté alespoň nahrával novou hudbu, ve studiu se objevil ještě v červnu 1991. O pět měsíců později ale podlehl komplikacím spojeným s nemocí AIDS. Bylo mu 45 let.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen