Freddie Mercury? V záloze měl další pseudonym!

Freddie Mercury během Live Aid 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. srpna 2019 15:03

Freddie Mercury je pseudonym jednoho z nejslavnějších zpěváků, kteří se kdy narodili na této planetě. Pravdou ovšem je, že frontman Queen měl v záloze ještě další pseudonym, který dokonce krátce používal.

Muže, který se narodil jako Farrokh Bulsara na ostrově Zanzibar, dnes zná celý svět pod uměleckým jménem Freddie Mercury. Jak ale připomíná jeho anglické heslo na Wikipedii, nebyl to jediný pseudonym, pod nímž legendární zpěvák vystupoval.

Psal se rok 1972 a rocková kapela Queen nahrávala eponymní debutové album, které nakonec vyšlo o rok později a vystoupala „jen“ na 24. místo britské hitparády. Nešlo ovšem o jediný tehdejší Freddieho pokus prorazit do žebříčků populární muziky.

Během nahrávání první desky Queen se totiž naskytla možnost účastnit se projektu studiového technika Robina Geoffreyho Cablea z Trident Studios, kde kapela nahrávala. Cable se s Mercurym domluvil, aby nazpíval coververze písní I Can Hear Music od dívčí kapely The Ronettes a Goin‘ Back od písničkářky Carole Kingové.

Mercury spojil síly s kolegy, kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem. Aby však odvrátil pozornost od domovských Queen, rozhodl se dokončené písně vydat pod pseudonymem Larry Lurex. Coververze vyšly jako oboustranný singl, ani jedna se do hitparády nedostala. Zpěváka to ponechalo klidným.

Na sólovou dráhu se Mercury znovu podíval v polovině osmdesátých let, kdy už byl světovou hvězdou, vydal tehdy dvě alba. Zatímco deska Mr. Bad Guy byla ovlivněna zvukem syntezátorů, následující Barcelona jej představila v jedinečném spojení s operní pěvkyní Montserrat Caballé.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen Brian May