Freddie Mercury: Tajemství jeho příjmení odhaleno!

Freddie Mercury 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. srpna 2019 16:16

Freddie Mercury je fenomén, který i roky po smrti fascinuje lidi po celém světě. Všichni ovšem nevědí, že se rodák ze Zanzibaru mohl klidně proslavit pod jiným jménem. Jaký je původ jeho rodného příjmení?

Jméno legendárního zpěváka Freddieho Mercuryho, který se proslavil jako frontman legendární rockové kapely Queen, je dnes známé po celém světě. Lidé zároveň většinou tuší, že jde o pseudonym, o jehož původu existuje spousta teorií. Podle jedněch si jej zvolil podle planety Merkur, druzí se domnívají, že se inspiroval v mytologii.

Tak jako tak, Mercury se narodil 5. září 1946 na východoafrickém ostrově Zanzibar jako Farrokh Bulsara rodičům Bomimu a Jer, kteří se řadili k Pársům, vyznavačům zoroastrismu, kteří sídlili především v indickém státě Gudžarát. Zatímco vznik pseudonymu Freddie Mercury dodnes nebyl spolehlivě objasněn, původ jeho rodného příjmení vysvětlit lze.

Příjmení Bulsara je odvozené od názvu města Valsad v indickém Gudžarátu, kde dnes žije asi 170 tisíc lidí. Město se totiž původně jmenovalo Bulsar a bylo jedním z pěti center zoroastrismu. I proto se příjmení Bulsara poměrně často vyskytovalo mezi vyznavači této víry.

K nim se řadil i sám Mercury, který – ač si jméno změnil i úředně – na svůj původ nezanevřel. Poté, co 24. listopadu 1991 zemřel na následky zápalu plic a nemoci AIDS, následoval jeho pohřeb v krematoriu v západním Londýně, který vedl právě zoroastriánský kněz.

Zoroastrismus je původem íránské dualistické náboženství, za jehož zakladatele je považován prorok Zarathuštra. Podle některých historiků jde dokonce o nejstarší světové náboženství, jehož vliv ale významně upadl s nástupem křesťanství a islámu. Podobně jako jiná náboženství je o souboji dobra a zla, popisuje také poslední soud.

Témata: Freddie Mercury