Freddie Mercury a sebevražda? Slova, ze kterých mrazí!

Freddie Mercury 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

26. srpna 2019 12:01

Když Freddie Mercury v roce 1991 umíral, Kurtu Cobainovi teprve stoupala sláva do hlavy. Než si frontman Nirvany o necelé tři roky později sám vzal život, vzpomněl si na Mercuryho. Co na legendárním zpěvákovi Queen obdivoval?

Když Freddie Mercury 24. listopadu 1991 podlehl komplikacím spojeným s nemocí AIDS, kapela Nirvana se právě drala na výsluní. V den smrti frontmana Queen to byly přesně dva měsíce, co vyšlo její průlomové album Nevermind s hity jako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are či Lithium. V lednu roku 1992 pak vystoupala deska na vrchol žebříčku.

Je otázkou, co by si Mercury o agresivní hudbě Nirvany myslel, přece jen muzika Queen byla o poznání uhlazenější. Zpěvák a kytarista Kurt Cobain ovšem svůj názor na Freddieho vyslovil, a to v posledních chvílích svého života.

Cobain byl totiž 8. dubna 1994 nalezen mrtev ve svém domě v Seattlu. Populární hudebník spáchal o pár dní dříve sebevraždu, roli sehrály vážné psychické potíže i závislost na drogách. Kurt po sobě zanechal dopis na rozloučenou, v němž zazněla jen tři konkrétní jména – manželky Courtney Love, jejich dcery Frances Bean a právě to Mercuryho.

„Když jsme kupříkladu v zákulisí, rozsvítí se světla a ozve se bláznivý řev publika, nepůsobí to na mě takovým způsobem, jako to ovlivňovalo Freddieho Mercuryho, který miloval obdiv publika, což je něco, co obdivuji a závidím. Pravdou ovšem je, že vás nemohu obelhávat, ani jednoho z vás,“ stojí v jednom z odstavců dopisu.

Témata: Freddie Mercury kurt cobain skupina Queen nirvana