Zemřela Toni Morrisonová, nositelka Nobelovy ceny i Pulitzera!

Toni Morrisonová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. srpna 2019 9:23

Spisovatelka Toni Morrisonová zemřela ve věku 88 let. Držela jedno velké prvenství - byla první černou Američankou, která získala Nobelovu cenu za literaturu. Proslavila se díky svým románům Píseň o Šalamounovi, Velmi modré oči nebo Milovaná, za který získala Pulitzerovu cenu.

O smrti Toni Morrisonové informoval její vydavatel, podle kterého zemřela spisovatelka v pondělí večer v New Yorku. Její rodina zemřelé doplnila, že Morrisonová zemřela po krátké nemoci poklidně a obklopena svými nejbližšími na newyorské klinice Montefiore.

„Byla tou nejoddanější matkou, babičkou a tetou, která velmi ráda trávila čas s rodinou a přáteli. Byla mistrovskou spisovatelkou, která si vážila psaného slova, ať už svého vlastního, svých studentů nebo jiných, a také dychtivou čtenářkou,“ uvedla rodina zesnulé spisovatelky.

Americkým časopisem s názvem Ladies' Home Journal byla Morrisonová vybrána mezi třicet nejmocnějších žen v Americe. V roce 1993 získala Nobelovu cenu za literaturu, o pět let dříve obdržela také  Pulitzerovu cenu za knihu Milovaná.

Toni Morrisonová, vlastním jménem Chloe Anthony Woffordová, se narodila v roce 1931 v Ohiu do chudé dělnické rodiny jako druhé ze čtyř dětí. V roce 1949 byla přijata ke studiu angličtiny na prestižní černošské Howardově univerzitě. Zde začala užívat přezdívky Toni, jež má svůj původ v jejím prostředním jméně Anthony. Na magisterské studium nastoupila na Cornellovu univerzitu.

S psaním beletrie již v době studia na Howardské univerzitě. Sama sebe označovala za afroamerickou spisovatelku, důraz klade na černošství a ženství.

Témata: Toni Morrisonová úmrtí USA spisovatelé