Leonardo DiCaprio poprvé v historii promluvil o nejznámější filmové scéně na světě!

Leonardo DiCaprio a Kate Winslet v nejznámější filmové scéně na světě

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. července 2019 14:08

Kasovní trhák Titanic je jedním z nejznámějších filmů na světě. Díky závěrečné scéně, při níž hlavní hrdina v podání Leonarda DiCapria zemře, zároveň patří mezi ty nejromantičtější, a podle některých kritiků strčí do kapsy i Casablancu. A právě o této scéně, která dodnes budí kontroverze, DiCaprio poprvé po 22 letech promluvil.

Poté, co se obří záoceánský parník Titanic potopil, zůstal Jack v podání Leonarda DiCapria v ledovém oceánu, zatímco Rose (Kate Winslet) přežila a zachránila se na dřevěných dveřích, které jí posloužily jako člun.

Jakkoliv se film snaží věrně kopírovat realitu, tento romantický příběh je čirou fikcí, se smutným, avšak celosvětově slavným koncem. Zároveň se ale od uvedení snímku do kin lidé dlouhých 22 let ptají - proč se Jack nezachránil spolu s Rose?

Před dvěma lety spatřila světlo světa práce tří australských studentek. Ty se pokusily o něco nevídaného, analyzovaly děj filmu a zjišťovaly, jestli musel opravdu skončit tak, jak jak scénáristé vymysleli. A nemohly si vybrat lepší film, než legendární Titanic.

Studentky z Westminsterské školy v Adelaide Abigail Wicksová, Christy Zhangová a Julia Damatová zjistily, že stačilo použít jednoduchý trik, který by prkno, na němž se zachránila Rose, podepřel tak, aby se nepotopilo. Ve filmu na něm totiž leží pouze hlavní představitelka, oděná do záchranné vesty, zatímco Jack umírá v oceánu. A je to právě proto, že by deska obě hlavní postavy neunesla.

Pokud by si ale Rose vestu sundala, Jack by ji mohl upevnit pod prkno a tím by z něj udělal vor, který by se vznášel na hladině. Podle výsledků studie by tam výsledná deska měla být dostatečně nadnášena, aby se na ní mohli zachránit oba, tedy i Jack. Studie ale zároveň uvádí, že by to celé musel stihnout do dvou minut, jinak jej ledová voda znehybní natolik, že by už nebyl schopen zachránit se.

Proč se Jack nezachránil? DiCaprio poprvé promluvil

Filmový Jack nebyl hloupý. Jistě by mu došlo, že by se mohl zachránit spolu s Rose. Proč to tedy neudělal? Na stejnou otázku se hollywoodského herce zeptal reportér MTV Josh Horowitz, který si do studia kromě DiCapria pozval i další dvě velké hvězdy:  Brada Pitta a Margot Robbie.

Moderátor se herce napřímo zeptal na otázku, která posledních 22 let zajímá veřejnost na celém světě. "Mohl nebo nemohl se Jack na ty dveře vmáčknout?"

Otázka DiCapria rozesmála, Pitt a Robbie ale zpozorněli. Herečka prozradila, že si dodnes pamatuje, jak vytřeštila oči, když tu scénu viděla. Představitel Jacka ale pronesl pouze: "Bez komentáře."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

We asked #LeonardoDiCaprio if he could have fit on the door at the end of #Titanic, and his #OnceUponATimeInHollywood co-stars #MargotRobbie and #BradPitt seemed to think so. ???

Příspěvek sdílený MTV News (@mtvnews), Čec 15, 2019 v 2:43 PDT

Tato odpověď ale moderátorovi nestačila a Robbie dodala, že jde o nejkontroverznější scénu, načež DiCaprio dodal: "Všech dob". Je si tedy moc dobře vědom, že se Jack možná zachránit mohl.

Zatímco Brad Pitt přiznal, že se na scénu musí podívat znova, moderátor se opět zeptal na stejnou otázku. Odpověď ale obdržel rovněž totožnou. I přes následné popichování ze strany Pitta DiCaprio dokola odpovídal, že to nebude komentovat.

Rose byla sdílnější, Cameron spekulace utnul

Zatímco filmový Jack o scéně mluvit nechtěl, Rose v podání Kate Winslet byla sdílnější. V roce 2016 se objevila v pořadu Jimmy Kimmel Live!, kde prozradila, že se Jack mohl zachránit. "Souhlasím. Myslím, že by se na ten kousek dveří mohl opravdu vejít," řekla tehdy.

Paradoxní na všech dohadech a spekulacích je, že odpověď na otázku už byla dávno vyřčena. A to samotným režisérem filmu Jamesem Cameronem. Ten zapomenutém v rozhovoru pro Vanity Fair přiznal, že Jack musel zemřít.

"Ta věc byla dost velká na to, aby ji udržela, a ne tak velká, aby udržela jeho. Film je o smrti a odloučení, musel zemřít. Takže ať už by se stalo cokoliv, musel odejít. Říká se tomu umění. Tyto věci se dějí z uměleckých důvodů, ne z fyzikálních," prozradil režisér Titanicu.

Mnoho lidí by si přálo, aby Jack přežil, ale jak řekl sám Cameron, i kdyby to mělo být fyzikálně možné, nedovolil by to. Jack byl od začátku odsouzen ke smrti. A jak v pořadu Joshe Horowitze dodal Brad Pitt: "Je to jen filmová magie, přátelé. Jen filmová magie."

Témata: Leonardo DiCaprio Titanic Brad Pitt James Cameron