ŠOK pro Brity: Expert prozradil, kdy se královna Alžběta vzdá trůnu!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. července 2019 14:56 | Aktualizováno: 9. července 2019 23:49

Velká Británie by se měla začít chystat na velkou revoluční změnu. Královna Alžběta, která sedí na trůnu už 66 let, se podle některých indicií již brzy hodlá vzdát funkce ve prospěch prince Charlese. Expert na královskou rodinu dokonce prozradil, kdy přesně se tak stane.

Královna Alžběta se konečně chystá do důchodu. Titulek v takovém znění by vzhledem k věku panovnice asi spoustu lidí nepřekvapil, ostatně Alžběta letos oslavila už 93. narozeniny. Podle některých zasvěcených odborníků se však tento vpravdě historický moment pro Velkou Británii opravdu blíží.

Expert na britskou královskou rodinu Phil Dampier se totiž nechal slyšet, že už za necelé dva roky odstoupí z trůnu ve prospěch svého syna Charlese. Podle jeho slov se tak stane u příležitosti královniných 95. narozenin, ovšem Alžběta ani v takovém případě nezmizí zcela ze scény.

Dampier se domnívá, že královna využije tzv. Regency Act neboli Zákon vladařství z roku 1937, který jí umožňuje ponechat si část moci, pokud se k tomu panovník cítí nadále kompetentní. Podle deníku Mirror by se Charles sice ujal většiny královských povinností, oficiálně by však na trůnu nadále seděla jeho matka.

„Nemyslím si, že by někdy abdikovala úplně. Už to řekla i při několika příležitostech,“ připomněl Dampier. Přesto se v kruzích kolem britské královské rodiny šušká o tom, že Alžběta oslaví na trůnu ještě 95. narozeniny a následně přenechá většinu kompetencí Charlesovi.

Prince regenta, který rozhodoval o královských záležitostech namísto právoplatného panovníka, pamatují britské dějiny jen jedinkrát. V roce 1810 propukla u krále Jiřího III. duševní choroba, nahradil jej proto jeho nejstarší syn Jiří IV.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)