Postižený bezdomovec, který hrál ve filmech pro dospělé! Stallone slaví narozeniny!

Sylvester Stallone slaví 73. narozeniny 10

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. července 2019 22:12 | Aktualizováno: 6. července 2019 22:17

Jsou hvězdy akčních filmů z 80. a 90. let, po kterých dnes neštěkne ani pes. To ale není případ Sylvestera Stallona, který navzdory tomu, že dnes oslavil 73. narozeniny stále patří k uznávaným hercům. A to i přesto, že jeho začátky byly velmi krušné.

Svalovec, který se divákům zapsal do paměti především jako svalnatý boxer a samotářský Zelený baret. Filmové série Rocky a Rambo udělaly ze Stallona hvězdu prvního formátu, na kontě má ale dnes již legendárních snímků mnohem víc.

Za zmínku stojí například kultovní akční snímek Tango a Cash, kde si zahrál po boku Kurta Russella, Demolition Man, kde hrál s Wesleym Snipesem a Sandrou Bullock nebo Nájemní vrazi, kde si šel spolu s Julianne Moore po krku s Antoniem Banderasem.

Stallone natočil během své kariéry přes 50 úspěšných filmů, málokdo ale ví, že jeho prvním filmovým počinem byl erotický snímek! Ve filmu s názvem Večírek u Kitty a Plemeníka, později přejmenovaným na Italský hřebec, ztvárnil sice hlavní roli, kritika jej ale moc dobře nepřijala.

Pravým opakem byl snímek, k němuž sám napsal scénář a poté v něm opět ztvárnil hlavní roli. Rocky totiž získal hned 10 nominací na Oscara, z nichž dvě mohl dostat přímo Stallone. Ty sice neproměnil, přesto si jeden z jeho nejznámějších počinů odnesl tři prestižní zlaté sošky.

Po úspěchu prvního dílu Rockyho bylo jasné, že Stallonemu leží Hollywood u nohou. Z herce malých rolí a komparzisty seriálu  M*A*S*H se najednou vyšvihnul mezi nejznámější tváře světa. Ta jeho se přitom od všech ostatních zásadně liší.

Příběh o chlapci, který v mládí prodělal těžkou nemoc a ochrnul, zní jako námět na dojemný film. O to více, kdyby se takový muž stal celosvětovou hvězdou. Stallonemu se to ale povedlo. 

Jako malý chlapec neměl lehké dětství. Nerad se zdržoval venku a onemocněl křivicí, nemocí, která způsobuje poruchu tvorby kostí. Ještě horší komplikace ho ale doprovází už od narození. Při komplikovaném porodu ho lékař špatně uchopil kleštěmi a poškodil mu obličejové nervy. Kvůli tomu má Stallone celoživotní postižení - polovinu tváře má ochrnutou.

Podpory ze strany rodiny se ale příliš nedočkal. Jeho rodiče se hádali a nakonec se rozvedli. Stallonemu škola šla jako psovi pastva a vystřídal jich více než 10. Chtěl studovat herectví, ale z mnoha škol ho kvůli chování vyhodili, z jiných odešel sám, spolužáci ho šikanovali, a nakonec skončil na ulici.

Bydlel jako bezdomovec na autobusovém nádraží a měl prakticky jen dvě možnosti. Začít se živit jako zloděj, nebo jít točit filmy pro dospělé. Vybral si druhou možnost, díky čemuž se dostal k tvorbě scénářů a k Rockymu. A ten mu, jak už bylo řečeno výše, doslova změnil celý život.

Témata: Sylvester Stallone