Britové v šoku: Zjistili, kolik peněz ze státní kasy si vzali Harry a Meghan!

Meghan Markle 6

Autor: stars24.cz, ČTK

25. června 2019 17:21

Renovace venkovského sídla Frogmore Cottage, kam se začátkem roku přestěhoval princ Harry a jeho žena Meghan, přišla britskou státní pokladnu na 2,4 miliony liber (68,5 milionů Kč). Údaj je součástí nově zveřejněného účetnictví britské královské rodiny za loňský rok a část toho letošního. Zpravodajský web BBC nicméně uvádí, že dvůr do státního rozpočtu přispěl částkou mnohem vyšší, než kolik z něj odčerpal.

Práce na Frogmore Cottage byly placeny z dotace, kterou královské rodině přiděluje britské ministerstvo financí. Grant pro královnu na období, kterého se týkají zveřejněná čísla, činil 82,2 milionů liber. Tento grant se zase financuje z ekonomických aktivit monarchie, které podle BBC v posledním statistickém období rozšířily státní rozpočet o rekordních 343,5 milionů liber.

V novém bydlišti vévody a vévodkyně ze Sussexu se vyměňovaly vadné stropní trámy a podlahové nosníky, také se zde vylepšoval zastaralý systém topení. Podle agentury AP bylo potřeba několik nemovitostí spojit do jedné, která nyní slouží jako domov pro královský pár a jejich čerstvě narozeného syna Archieho. Hlavní rekonstrukce trvala asi půl roku, některé práce na exteriéru ale ještě pokračují.

"Objekt byl předělán na jedinou rezidenci a zastaralá infrastruktura byla nahrazena, tak aby měla nemovitost zajištěnou dlouhou budoucnost," řekl médiím Michael Stevens, který spravuje příjmy britské královny. Buckinghamský palác zdůraznil, že veškeré renovace nad rámec základního vybavení si Harry a Meghan hradili sami.

Před stěhováním do Frogmore Cottage na pozemcích u hradu Windsor bydleli vévoda a vévodkyně ze Sussexu v londýnském Kensingtonském paláci společně s princem Williamem a jeho ženou Kate. BBC připomíná, že William a Kate utratili přes čtyři miliony liber, když si z bývalých kanceláří udělali byt.

Témata: Princ Harry Meghan Markle královská rodina (gbr)