"Král popu" Michael Jackson: Co jste o něm nevěděli?

Michael Jackson 10

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

23. června 2019 7:41

Americká popová ikona, zpěvák a tanečník Michael Jackson, který zemřel 25. června 2009, si v 80. letech minulého století vysloužil přezdívku "král popu". Za svoji kariéru celosvětově prodal přes 750 milionů desek, do historie hudby se nesmazatelně zapsal zejména deskou Thriller, nejprodávanějším albem všech dob. V posledních letech svého života už ale poutal pozornost spíše svým výstředním chováním, plastickými operacemi i obviněními z údajného sexuálního zneužívání dětí.

Již odmala zpíval Michael se svými čtyřmi bratry v populární skupině Jackson 5, které pevnou rukou vládl jejich autoritativní otec. Odvrácenou stranou slávy této sourozenecké skupiny však byla ztráta dětství jejích členů.

Souběžně s působením v Jackson 5 odstartoval Michael i svou sólovou kariéru. Jeho první hit, balada Got to Be There, vyšel v roce 1971. O osm let později už album s názvem Off The Wall překonalo hranici deseti milionů prodaných kopií. Vrcholu kariéry se Jackson dočkal v roce 1982. Deska Thriller, které se podle některých zdrojů prodalo více než 100 milionů kusů, se stala nejprodávanějším albem v historii pop-music. Velkolepé filmové ztvárnění titulní písně navíc odstartovalo novou éru v oblasti hudebních klipů. V roce 1984 dostal Jackson v souvislosti s Thrillerem osm sošek Grammy - nejvíce, kolik bylo do té doby sólovému interpretovi v jednom roce uděleno. Tento Jacksonův rekord překonal až Carlos Santana, který obdržel devět cen Grammy za album Supernatural (1999).

Další desky Bad (1987), Dangerous (1991) či HIStory (1995) se sice prodávaly také po desítkách milionů kusů, historický úspěch Thrilleru už ale nepřekonaly. Jacksonovu popularitu zvýšila i autobiografická knížka Moonwalk a film Moonwalker. Obě díla vznikla v roce 1988 a byla pojmenována po slavném tanečním kroku, jímž se Jackson proslavil ve svých klipech i na stále bombastičtějších koncertních turné.

Od 90. let ale Jackson poutal stále více pozornost spíše než hudebním umem svým výstředním chováním, plastickými operacemi i neprokázanými obviněními z údajného sexuálního zneužívání dětí. Stále bledší odstín hudebníkovy pleti, chorobná touha po čistotě i nezbytná rouška přes ústa - to vše zavdávalo podnět k nekonečným spekulacím o zpěvákově zdravotním stavu. Hlavní problém se však objevil v roce 1993, kdy byl Jackson poprvé obžalován ze sexuálního zneužití třináctiletého chlapce. Podezření se sice neprokázalo, ale Jackson se přesto s rodinou chlapce dohodl na mimosoudním vyrovnání. Tím přišel nejen o část svého tehdy ještě rozsáhlého majetku, ale i o pečlivě budovanou image ochránce slabých a utlačovaných, který duší stále zůstává dítětem. V listopadu 2003 byl na Jacksona kvůli zneužívání dětí vydán další zatykač, ale soud hudebníka v roce 2005 osvobodil.

V březnu 2019 odvysílala televize HBO dokument Leaving Neverland (Odchod z Neverlandu) režiséra Dana Reeda, ve kterém dva Jacksonovi někdejší blízcí přátelé Wade Robson a James Safechuck otevřeně promluvili o tom, že je král popu jako děti dlouhá léta sexuálně zneužíval. Snímek vzbudil pobouřené reakce, rozhlasové stanice v několika západních zemích začaly stahovat Jacksonovy skladby z vysílání a například francouzská módní značka Louis Vuitton stáhla kolekci s modely, které měly být poctou zesnulému zpěvákovi.

Jackson zemřel v Los Angeles po předávkování sedativy. Za podíl na smrti Jacksona, který se tehdy připravoval na návrat na pódia a chystal sérii koncertů pod názvem This Is It, byl ke čtyřem letům vězení odsouzen jeho osobní lékař Conrad Murray. Americký soud počínání lékaře označil za neúmyslné zabití.

Zpěvák, který se narodil 29. srpna 1958 v Gary ve státě Indiana, patřil svého času mezi nejbohatší umělce. Časopis Forbes před lety odhadl, že Jackson za svoji kariéru nabyl zhruba 500 milionů dolarů. Mezi jeho aktiva patřilo sídlo a zábavní park Neverland u Santa Barbary, který koupil v roce 1988, či domy v jižní Kalifornii a Las Vegas. Sám Jackson se od ranče distancoval už v roce 2005, kdy byl zproštěn obvinění, že na ranči zneužíval děti. V roce 2008 se zpěvák kvůli dluhu 24,5 milionu dolarů ranče vzdal. V posledních letech před smrtí se Jackson potýkal s dluhy a poklesem zájmu fanoušků, chystané turné mělo znovu nastartovat jeho kariéru. Vlnu zájmu o jeho tvorbu a osobnost ale nakonec zvedlo právě zpěvákovo nečekané úmrtí. Jackson podle Forbesu dlouhodobě patří k nejlépe vydělávajícím mrtvých celebritám.

Na vlastní oči mohli někdejšího "krále popu" vidět i čeští fanoušci. V září 1996 si Jackson vybral Prahu jako místo, kde zahájil světové turné k albu HIStory. Koncert na Letenské pláni, avizovaný mimo jiné obří sochou Jacksona na místě Stalinova pomníku, vidělo v září 1996 na 120.000 diváků. Jacksonovi fanoušci byli dvouapůlhodinovou podívanou nadšeni, kritici ale koncert označili za "velké nic", "nejhorší kulturní zážitek" či za "směšný cirkus". Zpěvákův pětidenní pobyt v Praze také provázelo davové šílenství jeho fanoušků, který po celou dobu obléhaly hotel InterContinental, kde se Jackson usadil. Většinou se přitom jednalo o zahraniční turisty.

Odpovědí na spekulace o intimních sférách Jacksonova života se měla stát svatba s dcerou Elvise Presleyho Lisou Marií v červenci 1994. Manželství však po roce a půl skončilo rozvodem. Stejný konec měl v roce 1999 i svazek se zdravotní sestrou Debbie Roweovou. Během zhruba tříletého manželství s ní Michael Jackson zplodil syna Prince Michaela I. a dceru Paris. Matka zpěvákova třetího dítěte, Prince Michaela II., není známa.

Témata: Michael Jackson