Hloupá Meghan?! Pohled Harryho mluví sám za sebe Donalde Trumpe!

Princ Harry a jeho všeříkající pohled na Trumpa! (3.6.2019) 3

Autor: stars24.cz, ČTK

5. června 2019 0:43

Trumpovu návštěvu Británie zahájil program s královskou rodinou, kde se po nešťastných prohlášeních na adresu Meghan Markle, měl prezident USA sejít se všemi členy královské rodiny.

Přivítáním v Buckinghamském paláci dnes začala třídenní státní návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii, na kterou jej premiérka Theresa Mayová pozvala už v lednu 2017. Program prvního dne zahrnoval setkání se členy britské královské rodiny a završí jej večer banket v sídle královny Alžběty II. s přibližně 150 hosty. Návštěva šéfa Bílého domu vyvolala na britské straně řadu ostrých reakcí.

Z bezpečnostních důvodů se Trumpova návštěva musela obejít bez tradiční projížďky v kočáru po třídě vedoucí k Buckinghamskému paláci. Místo toho americký prezident k sídlu britské královny přiletěl přímo vládním vrtulníkem. Kromě čestné stráže zde na něj a první dámu Spojených států čekali princ Charles a jeho žena Camilla. Ti odvedli prezidentský pár k bráně paláce, kde je s úsměvem přivítala královna a oficiálně zahájila státní návštěvu.

Ještě před dopoledním přistáním na londýnském letišti Stansted napsal Trump další kapitolu sporu mezi ním a starostou Londýna Sadiqem Khanem, když jej na twitteru označil za "unylého ztroskotance". Khan předtím v komentáři v nedělníku The Observer kritizoval konání státní návštěvy s veškerými poctami pro státníka, který "poskytuje útěchu krajní pravici". "Hodně mi připomíná našeho velmi hloupého a nekompetentního starostu New Yorku (Billa) de Blasia, který také odvádí příšernou práci," vzkázal mu Trump.

Reakce Khana na sebe nenechala dlouho čekat. "Tady jde o mnohem více, než jsou dětinské urážky, které by měly být pod úroveň prezidenta Spojených států," reagoval Khanův úřad. Londýnský starosta se poté na Trumpa obrátil přímo ve videu natočeném pro ženský časopis Elle. "Vaše hodnoty jsou zcela opačné k hodnotám Londýna a hodnotám této země. Máme za to, že rozmanitost není slabinou, rozmanitost je předností. Máme úctu k ženám a myslíme si, že jsou si rovny s muži," vzkázal mimo jiné Trumpovi.

Dnešní oficiální program ale není politický a sestává z různých aktivit se členy královského dvora, Trump také navštívil Westminsterské opatství, kde položil věnec u hrobu neznámého vojína. Předtím poobědval ve společnosti královny či prince Harryho, Alžběta II. také prezidentovi a jeho ženě Melanii ukázala artefakty z královské sbírky, které jsou spjaty s dějinami USA. Trumpovi věnovala mimo jiné speciální edici knižní série někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla o druhé světové válce.

Posledním bodem před večerním banketem byl odpolední čaj s princem Charlesem a vévodkyní z Cornwallu Camillou. Jejich rozhovor s prvním párem USA se konal bez přítomnosti novinářů. "Není jasné, zda budou Charles a Trump probírat klimatické změny, které Charles vidí jako vážnou hrozbu a Trump považuje za kachnu," napsala agentura AP.

Témata: Donald Trump Princ Harry Meghan Markle