Kamarádi Mercuryho z Queen: Lži a hádky kvůli Bohemian Rhapsody!

skupina Queen 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. května 2019 12:15

Film Bohemian Rhapsody má po celém světě spoustu fanoušků a zastánců, našla se však i řad kritiků, kterým vadili zásahy do chronologie příběhu. Žijící členové Queen Brian May a Roger Taylor přiznali, že to pro ně byl zprvu také problém. Jak je filmaři přesvědčili?

Životopisný film Bohemian Rhapsody vydělal držitelům práv přes 900 milionů liber. Mezi příjemce peněz patří i žijící členové Queen a kamarádi legendárního frontmana Freddieho Mercuryho Brian May a Roger Taylor. Kytarista a bubeník v nejnovějším rozhovoru připustili hádky během tvůrčího procesu vzniku filmu. Dokonce se mluvilo i o lžích.

Manipulace s časovou chronologií, na kterou poukazovali kritici, totiž vadila i hudebníkům. „Pamatuji si, že mě to rozčílilo,“ vzpomíná May pro časopis Mojo na konfrontaci s tvůrci filmu ohledně zařazení písně Fat Bottomed Girls do roku 1974. V reálu totiž skladba vznikla až o čtyři roky později.

„Sedl jsem si s filmovou společností a oni mi vysvětlili, že je nutné udělat, co je potřeba, když chcete vyprávět příběh,“ vyjádřil se kytarista Queen. O lhaní podle něj nejde. „To nejsou záměrné nebo úmyslné chyby,“ vysvětlil.

Ještě větší kontroverzi způsobil moment, kdy Mercury ve filmu kolegům řekne, že má AIDS. Stává se tak před legendárním koncertem Live Aid, což se nestalo. „Vím, že nám Freddie neoznámil, že má AIDS, před Live Aid,“ nezastírá Taylor pro Mojo. „Důležité je jen to, že se to někdy stalo, takže nelžeme. Na chronologii nezáleží,“ dodal.

Frontman to ostatním členům kapely řekl u sebe doma o několik let později. „Abychom to vyprávěli správně, potřebovali bychom další hodinu na plátně. Nesete si příběh, ale jak ho prodáte, už není váš… Ale oni (filmaři – pozn. red.) se k nám vždy chovali s úctou,“ uzavřel téma Brian May.

Témata: skupina Queen Freddie Mercury