Eliška Balzerová prozradila, jak oslaví 70. narozeniny! Čeho nejvíc lituje?

Eliška Balzerová pro kalendář Proměny 2016 3

Autor: stars24.cz, ČTK

23. května 2019 9:01

Den svého životního jubilea 25. května stráví herečka Eliška Balzerová na jevišti pražského Divadla Palace, kde v inscenaci Jiřího Hubače Hraběnka ztvární Elizabeth Annu Marii, hraběnku z Lansdorfu a ze Scheinbergu. Hlavní hrdinka ve hře také slaví 70. narozeniny. O den později se Balzerová objeví ve Studiu DVA v komedii Můj báječný rozvod. Hra irské autorky Geraldine Aronové, v níž hraje sama všechny postavy, měla českou premiéru v říjnu 2003 v Divadle Viola a stále se setkává s vřelým přijetím.

Populární herečka svůj věk neskrývá, číslovku 70 si napsala i na pozvánku pro přátele a kamarády na narozeninovou oslavu. "Jsem moc ráda, že jsem se dožila sedmdesátky v docela slušném zdraví. A jsem moc šťastná, že jsem prožila rok 1989. Tehdy jsem litovala, že to nepřišlo dříve než v mých čtyřiceti. Ale dnes jsem vděčná, že si už třicet let svobodu užívám a mám to štěstí rozhodovat o svém životě podle vlastních představ. A svoboda je dar, za nějž každé ráno děkuju Bohu," řekla Balzerová.

Vsetínská rodačka se ve svých 50 letech odhodlala k životnímu kroku, když dala po 20 letech výpověď z angažmá v Divadla na Vinohradech a s kolegou Tomášem Töpferem odešla do Divadla Na Fidlovačce, kde se v květnu 2012 stala jeho ředitelkou. V roce 2017 své působení na této pražské scéně ukončila. "Byla to hořká pilulka, ale už jsem ji spolkla a zapila. Dneska už jsem vyléčená, teď už mi to tolik divadlo nechybí, ale před dvěma lety to byla ještě velká závislost," uvedla.

Balzerové pomohla zklamání v Divadle Na Fidlovačce překlenout role komisní manželky Olgy v divácky úspěšné komedii Teorie tygra. "To byla moje záchrana, protože před dvěma lety 30. června jsem se rozešla s Fidlovačkou a za pár dní mi zavolal režisér Radek Bajgar a nabídl mi roli, kterou jsem s radostí přijala. Ta práce byla krásná, po dlouhé době jsme se na place sešli s Jirkou Bartoškou. Užili jsme si to a já díky filmování trochu zapomněla na divadlo," podotkla.

Balzerová hrála v mnoha komediích, mimo jiné šlo o filmy Vrchní, prchni, S tebou mě baví svět, Ženy v pokušení, Láska je láska nebo Tátova volha. Její úlohy však nebývají čistě komické. "Když hrajete komickou figuru, stačí jen málo, a postava je k pláči. Na druhou stranu při velké tragédii můžete být najednou směšný. Mezi smíchem a slzami je tenká hrana, na které se ráda pohybuju," řekla.

Mezi její nejznámější role patří Alžběta Čeňková v kultovním seriálu Nemocnice na kraji města, který podle scénáře Jaroslava Dietla natočil režisér Jaroslav Dudek. "Sešel se skvělý tým, autor, hudební skladatel, režisér. Obsadili špičkové herce, od nichž jsem se s radostí učila. Tenkrát jsem si ani neuvědomovala, jaký to bude mezník v mé kariéře. Divák vidí nejraději příběh, a ten tam každý z nás v seriálu měl. Na lidi dodnes působí dobrá televizní práce kamery s detaily, hudba podtrhující emoce. Profesně je to i po letech dobré, měli jsme spoustu odborných poradců a jezdili na stáže do nemocnice," uvedla Balzerová, která za svoji roli obdržela německou cenu Bambi. "Ta soška je pozlacený srneček a mám ji vystavenou na místě, kterému říkám zvěřinec. Jsou tam dvě Ceny Františka Filipovského za dabing, Český lev za Vilmu v Ženách v pokušení nebo lvice Elsa za epizodu Riskantní interview v sérii Soukromé pasti," uvedla.

Nedávno dotočila Balzerová komedii Poslední aristokratka na motivy knihy Evžena Bočka. Film Jiřího Vejdělka bude mít premiéru 24. října. O dalších plánech příliš hovořit nechce. "Každou nabídku teď pečlivě zvažuji, protože čas, který mi zbývá, chci trávit jen s lidmi, které mám ráda a hrát role, které mají smysl," vysvětlila.

Témata: Eliška Balzerová