Kuriózní žaloba: Jiří Menzel a manželka Olga chtějí milion za nekrolog!

Jiří Menzel s manželkou Olgou 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. května 2019 14:52

Kuriózní žalobu řeší ode dneška jeden z pražských soudů. Manželé Jiří a Olga Menzelovi chtějí po Blesku milion korun za to, že tou dobou nemocného režiséra omylem pohřbil. Zveřejnil totiž nekrolog, který na webu visel několik hodin. Omluva prý rodině stačit nebude.

Pražský obvodní soud dnes začal řešit opravdu neobvyklou žalobu manželů Jiřího a Olgy Menzelových na vydavatele deníku Blesk. Ten loni v lednu na více než tři hodiny zveřejnil video s nekrologem Oscarem ověnčeného režiséra, který tou dobou bojoval s vážnými zdravotními obtížemi.

Video sice zhlédlo jen asi 700 lidí, přesto se zpráva rozšířila i do zahraničí. Právní zástupce žalující strany předložil soudu několik emailů, které tehdy obdržela Menzelová i její osobní asistentka, navíc podotkl, že telefonických reakcí bylo ještě mnohem víc.

„Olinko, máš pořád obsazeno, proto píši. Jsem v šoku, sleduji blesk.cz, že zemřel Jirka. Ještě před pár hodinami jsem byl u něho a nic tomu nenasvědčovalo, že by to šlo tak rychle. Dej mi vědět, pomohu ti, jak to půjde,“ cituje server iDnes.cz obsah jednoho z emailů, které manželce režiséra přišly.

Zmíněný zpravodajský server pak zveřejnil i část korespondence asistenky s Menzelovou, v níž spolupracovnice Olgy píše, že je to necitlivé a lidé, kteří to provedli, vůbec nepřemýšleli nad tím, jak to zasáhne psychiku blízkých a přátel. Menzelovi požadují dohromady milionové odškodné a omluvu.

Vydavatelství projevilo ochotu se omluvit, povedou se ovšem mimosoudní jednání o způsobu omluvy. Naopak o vyplacení výše zmíněné sumy nechce ani slyšet. Jednání dnes soudkyně odročila na září, kdy má přijít na řadu výslech Menzelové i její asistentky.

Před Menzelem byl předčasně pohřben např. prezident Václav Havel nebo herečka Jiřina Bohdalová, o jejíž smrti následkem pádu z výšky při natáčení filmu v Rakousku se šířila zpráva v létě 2011. V zahraničí měli tu čest královna Alžběta II., zakladatel Apple Steve Jobs či herec Kirk Douglas.

Témata: Jiří Menzel Olga Menzelová