Pohřeb Václava Postráneckého (†75): Co o něm víme?

Václav Postránecký 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. května 2019 14:16

Už zítra dopoledne se dveře Národního divadla otevřou smutečním hostům, kteří se přijdou naposledy rozloučit s legendou nejslavnější divadelní scény u nás Václavem Postráneckým (†75). Jak bude celý obřad vypadat?

Už zítra proběhne v historické budově Národního divadla poslední rozloučení se zesnulým hercem Václavem Postráneckým, který na nejprestižnější tuzemské scéně strávil téměř čtyři desítky let. I proto se divadlo rozhodlo, že mu vystrojí opravdu důstojný smuteční obřad.

Program padesátiminutového posledního rozloučení stručně popsal pro server eXtra.cz mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Kupříkladu u rakve bude celou dobu stát čestná stráž složená z kolegů ze souboru, ale i z dalších českých divadel. Kdo přesně to bude, na to si musíme počkat do zítra.

„S proslovem vystoupí ředitel Jan Burian, Daniel Špinar (umělecký ředitel činohry ND – pozn. red.), dramaturg Milan Šotek, herci Taťjana Medvecká a František Němec. Zazpívá Ondřej Brzobohatý,“ popsal Staněk pro eXtra.cz.

Na závěr bude rakev s Václavem Postráneckým vynesena z divadla špalírem smutečních hostů. Ve foyer Národního divadla pak bude umístěna kondolenční kniha. Budova se otevře v půl jedenácté dopoledne a měla by být přístupná i veřejnosti. Kdo nemůže dorazit na místo, může obřad sledovat v přímém přenosu České televize.

Václav Postránecký zemřel po dlouhém boji s rakovinou jícnu v úterý 7. května ve večerních hodinách v rodinném kruhu. Právě jen za účasti rodinných příslušníků a nejbližších přátel by se měl s velkou pravděpodobností uskutečnit ještě jeden smuteční obřad.

Témata: Václav Postránecký