Marta Jandová o rodinném prokletí: Rakovina jí vzala hodně!

Marta Jandová

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. května 2019 11:28

Zpěvačka Marta Jandová se v rámci preventivní kampaně rozhodla otevřeně promluvit o rodinném prokletí, kterým je rakovina. Na onkologické onemocnění jí zemřela maminka i starší bratr, proto nerada vidí, jak si tato nemoc vybírá stále další oběti.

Zpěvačka Marta Jandová je letos jednou z tváří akcí spojených s prevencí rakoviny, která je prokletím její rodiny. I proto dcera frontmana legendárního Olympicu neváhala. „Divila jsem se, proč nejsem součástí tohoto pochodu, když se ví o tom, že naši rodinu postihla tato nemoc. Tak jsem si o to řekla sama,“ uvedla pro iDnes.cz.

O maminku Janu přišla Marta v důsledku nádorového onemocnění už v 17 letech, proto pro ni jde o důležité téma. „My máme rakovinu rozšířenou nejen v celé naší rodině, ale i v rodinách mých přátel. Nejen v Čechách, ale i v Německu,“ prozradila zpěvačka, která slaví úspěchy i u západních sousedů.

„Bohužel je to hnusná nemoc, která se rozšiřuje,“ konstatuje Jandová, podle které je právě prevence to nejdůležitější. „Spoustu lidí říká: ‚Já nechci, pokud to mám, tak to ani nechci radši vědět.‛ Jenže já sem to zažila u mého bratra,“ líčí Marta.

Starší sourozenec statečně bojoval s nádorem na mozku téměř deset let a Jandová si dodnes vzpomíná na nejhorší moment. „O Petrově smrti jsem se dozvěděla v Německu. Ve chvíli, kdy naposledy vydechl, jsem stála na jevišti. Cítila jsem, že se něco stalo. Jsou to moc bolavé vzpomínky,“ vzpomíná v rozhovoru pro iDnes.cz.

„Snažím se všechny kolem mě přemluvit k tomu, že je opravdu lepší na nemoc přijít brzo, kdy s tím člověk ještě může bojovat a něco udělat,“ myslí si zpěvačka, podle které by nemocný člověk udělal pro léčbu sice úplně všechno, ale často už je pozdě. Proto je prevence rakoviny, jak ví z vlastní zkušenosti, tak důležitá.

Témata: Marta Jandová