Pravda o Václavu Postráneckém: Čeho všeho byl schopen?!

Václav Postránecký 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. května 2019 8:49

Minulý týden naposledy vydechl legendární herec Václav Postránecký (†75). Nešťastná zpráva doputovala i k režisérovi Jiřímu Adamcovi, který s ním před lety natáčel zábavný pořad. Jaké vzpomínky na to má?

Režisér Jiří Adamec měl tu čest natáčet se zesnulým hercem Václavem Postráneckým zábavný pořad Zlatíčka, který původně uváděl Petr Nárožný. Postránecký na něj ale dokázal navázat. „Byl schopen podobné komunikace jako Petr Nárožný, slyšel na lidi, které měl pozvané jako hosty, a dokázal na ně trefně reagovat,“ líčí Adamec pro Blesk.

Režisér má na spolupráci s hereckým bardem jen ty nejlepší vzpomínky. „Já jsem s Václavem dělal strašně rád, protože on byl nejenom dobrý herec, ale především velmi pozitivně naladěný člověk,“ vzpomíná úspěšný filmař a dodává, že ve spolupráci s Postráneckým nikdy nebyl žádný problém a všechno se dalo vyřešit.

Adamec během natáčení oceňoval, že legendární herec moc neimprovizoval, naopak dokázal plnit to, na čem se společně předem dohodli. „Nějakých přehnaných odboček či nečekaných výstupů se nedopouštěl. To už by byla odbočka, a on byl profesionál,“ shoduje se Adamec se svými kolegy, kteří o Postráneckém mluvili podobně.

„Neštítil se ničeho, čemu se říká zábava,“ říká Adamec pro Blesk. To přitom vůbec nebyla samozřejmost. „Byl ochoten se bez problémů postavit před lidi a bavit je. Mnoho méně vážených herců má pocit, že by se takovým vystupováním ‚ušmudlalo‛,“ konstatuje režisér.

Vztahy mezi oběma kolegy z branže nebyly jen pracovní. Na pivo spolu sice nechodili, avšak tykali si a lidsky k sobě měli hodně blízko. I proto Adamce smrt Postráneckého hodně zasáhla. „Naposledy jsme se potkali asi před rokem někde na chodbách televize. Ale pak už jsme se neviděli a je mi moc líto, že svůj boj s nemocí prohrál,“ dodal režisér na závěr.

Témata: Václav Postránecký Jiří Adamec (režisér)