Stáli na druhé straně kamery. Režiséři vzpomínají na Václava Postráneckého!

Václav Postránecký 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. května 2019 20:55

Je jedno, zdali stáli na stejné straně filmové kamery, nebo nikoliv. Kolegové Václava Postráneckého (†75) dnes truchlí nad jeho smrtí. S oblibou na něj vzpomínají také režiséři, kteří jej označují za naprostého profesionála.

Stáli sice na opačné straně kamery než Václav Postránecký a jeho herečtí kolegové, i režiséři však mají na legendárního herce, který včera večer podlehl po dlouhém boji zákeřné nemoci, jen ty nejlepší vzpomínky.

Kupříkladu Zdeněk Zelenka s ním měl tu čest natočit spoustu filmů, ať už šlo o komedie, detektivky nebo pohádky. „Měl jsem ho rád, byl to profesionál s velkým zápalem pro věc, s nesmírnou úctou k divákovi, opravdový bard, který pochopil i to, proč jsem s ním nechtěl točit Misantropa,“ řekl zkušený režisér pro iDnes.cz.

„Určitě by Misantropa zahrál skvěle, ale já ho radši viděl v rolích lidí, které divák může mít rád. Takové role totiž svede málokdo. Vašek mezi ně patřil,“ vysvětlil Zelenka, přesto si dobře vzpomíná, že populární herec namítal, že by dokázal zahrát, jak nenávidí lidi, ačkoliv je měl rád.

Filmový tvůrce Jan Pachl měl zase tu čest natočit s Postráneckým jeho poslední film Ten, kdo tě miloval. Tehdy se na něm prý už projevovaly příznaky nemoci. „V každém případě je nutno smeknout klobouk před jeho výkonem. Ač mezi záběry trpěl silnými nevolnostmi, nepřipustil, aby se projevily na jeho roli,“ líčí Pachl pro iDnes.cz.

„Václav byl zkrátka z těch herců, o nichž se říká, že umírají na jevišti,“ konstatuje režisér jeho posledního filmu, který zesnulému bardovi složil i další poklonu. „Divadlo, film, seriály, stále přebíhal z jedné práce do druhé s neutuchajícím elánem, jako by mu snad bylo dvacet,“ vzpomíná.

„Vždy na něj budu vzpomínat jako na výjimečného herce a člověka,“ uzavřel Pachl svou vzpomínku. Oba režiséři si určitě najdou chvíli, aby se s Postráneckým přišli v příštím týdnu rozloučit.

Témata: Václav Postránecký Zdeněk Zelenka (režisér) Jan (režisér) Pachl