Reakce na úmrtí Postráneckého: Národní divadlo, Mádl i Ovčáček!

Václav Postránecký 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. května 2019 13:28

Nejen herecké a umělecké kruhy zasáhla dnešní zpráva o úmrtí herce Václava Postráneckého (†75). Kromě Národního divadla, kde strávil téměř čtyři desetiletí, nebo Jiřího Mádla reagují také lidé aktivní v politice.

Včera večer zemřel po dlouhém boji se zákeřnou nemocí legendární herec Václav Postránecký. Informaci potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. „Statečnému souboji se zákeřnou nemocí podlehl Václav Postránecký - čest jeho památce!“ napsal na Twitteru.

• Václav Postránecký (1943-2019)•Do poslední chvíle oddaný divadlu – nikdy jsme nepřestali věřit, že se vrátí na jeviště, i když mu ubývaly síly. Václave, budeme vzpomínat na tvoje role. A budeme vzpomínat na tebe…https://t.co/SaUyIUaZdO

— Činohra ND (@Cinohra_ND) 8. května 2019

Reagovali také zástupci činoherního souboru Národního divadla, kde Postránecký působil od roku 1979. „Do poslední chvíle oddaný divadlu – nikdy jsme nepřestali věřit, že se vrátí na jeviště, i když mu ubývaly síly,“ uvedla Činohra ND. „Václave, budeme vzpomínat na tvoje role. A budeme vzpomínat na tebe…,“ vzkázali mu herci ze Zlaté kapličky do nebe.

Na Postráneckého úmrtí reagují i politici, např. ministr kultury Antonín Staněk. „S lítostí jsem přijal zprávu, že ve věku 75 let zemřel Václav Postránecký. Výborný televizní, filmový a divadelní herec. Je mi to moc líto, vyjadřuji upřímnou soustrast jeho nejbližším,“ vyjádřil se sociálnědemokratický politik.

Kondoloval rovněž celý jeho resort. „S lítostí jsme přijali zprávu, že ve věku 75 let zemřel Václav Postranecký. Filmový, televizní a divadelní herec, dabér, držitel Thálie i Ceny Františka Filipovského, hlas z pohádek. R I P,“ stojí na twitterovém účtu Ministerstva kultury.

S lítostí jsme přijali zprávu, že ve věku 75 let zemřel Václav Postranecký. Filmový, televizní a divadelní herec, dabér, držitel Thálie i Ceny Františka Filipovského, hlas z pohádek. R I P. pic.twitter.com/JHM1rOE66c

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) 8. května 2019

Zpráva o skonu legendárního herce neunikla ani mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi, který dnes Miloše Zemana doprovází na jeho svátečním programu. „Představitelé umělecky velkých poválečných generací nás postupně opouštějí… Zůstává určité prázdno…,“ posteskl si Ovčáček.

Z hereckých kolegů pak svým vzkazem vyprovodil Postráneckého do nebe například Jiří Mádl. „Tak ti mávám, Václave. Skvělý chlap a skvělý kolega,“ vzkázal o několik generací mladší herec a režisér prostřednictvím Facebooku.

Témata: Václav Postránecký Národní divadlo Jiří (herec režisér) Mádl Jiří Ovčáček