Václav Neužil si zahraje Zátopka! Režiséra Ondříčka zbrzdil nedostatek financí!

Václav Neužil (herec) 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

20. dubna 2019 14:53

Režisér David Ondříček za několik dnů začne natáčet celovečerní film o Emilu Zátopkovi. Dotočit ho chce v tomto roce, řekl ČTK. Hlavní roli má Václav Neužil, který na ni čtyři roky pilně trénuje.

"Jsme v cílové rovince, za pár dnů začínáme natáčet," řekl ČTK. Film se měl začít točit už před čtyřmi roky, ale chyběly peníze. "Teď už nejsme jen ve fázi tréninku běhu. Je to o tom, do jaké míry má být autentický herecký projev. Tedy jestli má být hodně podobný Zátopkovi, nebo malinko posunutý," řekl. Neužilovu finální podobu ještě na poslední chvíli trochu hledá. "Vašek je dobře natrénovaný, běhá krásně," uvedl.

Ondříček o sobě tvrdí, že je vášnivý sportovec, ale ne dobrý. "Léta jsem hrál fotbal, tenis, rád plavu, běhával jsem. Teď jsem vášnivý golfista i kvůli tomu, že už nemohou dělat kolektivní kontaktní sporty," řekl. Podotkl, že je také "fanatický pasivní sportovec". Jako fanoušek Slavie Praha chodí na všechny domácí zápasy a jezdí i ven.

Sportovní aspekt není jediným důvodem, proč si téma filmu zvolil. Fascinoval ho český sen - příběh kluka, který se narodil v Kopřivnici v malém domku, kde ve dvou místnostech žil se sedmi sourozenci, a získal čtyři zlaté olympijské medaile.

"Pokusíme se reinkarnovat olympijské stadiony, stavbou i postprodukcí," uvedl režisér. Právě "dobovost" je ale velice drahá. Maximální rozpočet filmu je 100 milionů korun. Jejich shánění nebylo jednoduché, i když jde o velmi silné a známé téma. "Spoustu stadionů uvidíte přestavěných, tak jak tenkrát byly, bez zásahu komputeru. Mám hrozně rád realismus a nemám rád špatně použitou postprodukci," uvedl. Filmaři našli i stadiony, které vypadají jako ve 40. a 50. letech. "Začínáme v Březnici a pak točíme v Lounech. Za mírných úprav jsou relativně autentické," uvedl. Nákladné je vytváření uvěřitelné atmosféry olympiád v Londýně 1948 a Helsinkách 1952, kde Zátopek vyhrál běh na pět a deset kilometrů i maraton, který běžel poprvé v životě a půl závodu sám.

Dokumentů o Zátopkovi bylo natočených hodně a různých kvalit. Ondříček už také jeden vytvořil před minulými olympijskými hrami. "A nový film musí být těsně před olympiádou v Tokiu (v roce 2020)," řekl. Podle něj by mohl motivovat české sportovce. Danu Zátopkovou bude hrát Ondříčkova partnerka Martha Issová, která už hází oštěpem téměř 30 metrů.

Ondříček v úterý v na festivalu Finále v Plzní získal cenu v kategorii film a mini série za dvoudílný televizní film Dukla 61.

Témata: Václav Neužil David Ondříček Emil Zátopek