Češi se sesypali kvůli Notre-Dame na Emmu Smetana! Musel se jí zastat i Veselovský!

Emma Smetana

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. dubna 2019 11:30 | Aktualizováno: 19. dubna 2019 11:06

Smutný výraz zpěvačky Emmy Smetana na fotografii z pondělního požáru katedrály Notre-Dame zaplavil český internet. Nikdo momentálně neřeší nic jiného než otázku, zdali jde ještě o srandu, nebo jde o regulární šikanu. Co se vlastně za poslední tři dny stalo?

Zpěvačka Emma Smetana je rovněž novinářkou pracující pro internetovou televizi DVTV. Od nadřízených dostala v pondělí nelehký úkol, vzhledem k její znalosti tamního prostředí ji poslali do Paříže, aby referovala o požáru katedrály Notre-Dame. Jedna jediná fotka však vyvolala vlnu více či méně vtipných reakcí.

Ze smutné Emmy se totiž stal mem, který koluje po celém internetu. Obrázky vznikají podle stejného vzorce, v popředí je vždy Emma, zatímco se mění pozadí. Smetana se tak „ocitla“ například v New Yorku během teroristických útoků z 11. září 2001 nebo v jedné ze scén legendárních Star Wars.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Radek Holeš (@radek.holes), Dub 16, 2019 v 2:24 PDT

Bohužel se však v mnoha případech celá věc přenesla do osobní roviny. Za posledních pár dní si o sobě Emma může na sociálních sítích přečíst leccos nepěkného. Sama k celé věci mlčí, třeba na Instagramu raději promuje své blížící se koncerty. Potěšit jí může alespoň fakt, že se jí zastal její zaměstnavatel.

„Emma s veškerou svou znalostí francouzských reálií umocněnou léty strávenými v Paříži, fundovaně reportovala o klíčové události posledních dní. Komentovala situaci, mluvila s francouzskými poslanci. Odvedla naprosto profesionální práci,“ stojí ve včerejším prohlášení.

DVTV v něm připomíná, že fotografie Emmy s katedrálou vznikla v rámci natáčení zpravodajského videa reportujícího o požáru. Její umístění na Instagram však zástupci televize zpětně hodnotí jako nešťastné, jelikož „fotografie spustila záplavu memů, kdy byla Emmina tvář dávána do zcela jiných kontextů v jiných událostech“.

„Proti čemu se ale chceme jasně a zásadně ohradit, je doslova záplava nenávistných, nactiutrhačných a extrémně útočných reakcí směřujících osobně k Emmě. Útočí na její rodinu, vzhled, příjmení... Tyto reakce se podle nás pohybují na hraně šikanózního jednání, jsou absolutně nefér a brutálně zasahují Emmy osobní život,“ vzkazují lidé z DVTV.

Témata: Emma Smetana požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) katedrála Notre-Dame