Slzy českých celebrit Notre-Dame neuhasily: Co napsala Bílá, Holubová a další?

Požár katedrály Notre-Dame 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. dubna 2019 14:54 | Aktualizováno: 16. dubna 2019 16:35

Ani slzy českých celebrit, které v přímém přenosu sledovaly požár pařížské katedrály Notre-Dame, nepomohly zabránit zkáze. Nejvíc se včerejší katastrofa dotkla Evy Holubové, svůj vzkaz však zveřejnily i Lucie Bílá nebo Iva Pazderková.

Pohled na mizející krásu středověké katedrály rozesmutnil třeba zpěvačku Lucii Bílou. „Dívám se na záběry z hořícího Notre-Damu a brečím,“ napsala na Instagramu, načež herečka Eva Holubová začala v komentářích pod příspěvkem hned rozebírat možné příčiny. „Jak je možný, že se v 21. století pracuje s ohněm a pracoviště není proti ohni zabezpečeno?“ ptala se.

Holubová byla vůbec aktivní, vyjádřila se i pod příspěvkem kolegyně Ivy Pazderkové. „Jako by se včera zastavil čas, když svět v plamenech přicházel o jeden z nejkrásnějších důkazů lidské kreativity, potřeby víry, lásky k umění a řemeslu,“ uvedla na sociální síti. Holubová odvětila, že to „zase cítí úplně stejně“ jako Pazderková.

Požár pařížské dominanty zasáhl i české modelky a skoro to vypadalo, že Simona Krainová a Tereza Maxová jsou dvojčata. Obě totiž použily termín „moje milovaná Paříž“. „Obrovský smutek a ztráta. Nenahraditelná ztráta. Moje milovaná Paříž a JEJÍ PANÍ v plamenech,“ napsala Krainová. „Tohle mi láme srdce a je skutečně velmi těžké se na to dívat. Moje milovaná Paříž. Notre-Dame,“ sekundovala jí Maxová.

Zpěvačka Anna K. zase přispěchala se vzpomínkou. „Vyrůstala jsem u babičky, kde byly všude fotky jejích milovaných míst a staveb světa. Notre-Dame jsem odmalička milovala a učila se vyslovovat její jméno ve francouzštině a i kvůli ní se začala učit francouzsky. Puká mi srdce. Tohle se přece nemělo stát! Snad to moje babička nevidí,“ přála si.

Nejvíc se však zkáza chrámu dotkla Evy Holubové, která na Instagramu vyvěsila opravdu dlouhý vzkaz. Nejprve prozradila, že o požáru věděla z první ruky, pak spočítala, kolikrát tam vlastně byla. Zajímavější však je, jak katedrálu vnímá.

„Nikdy jsem na chrám nepohlížela pouze jako na architektonický skvost nebo unikátní historickou památku, čímž bezpochyby je. Vázala mě k němu literatura a nikoliv pouze Hugův Zvoník od Matky Boží, ale i můj oblíbený básník Francois Villon,“ svěřila se oblíbená herečka. „Já věřím, že vybuduje Francie nový, že jí Svět pomůže, neroním slzy pro historický originál, který tu stál přes 800 let, byť uznávám, že došlo k obrovským škodám.“

Témata: požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019) katedrála Notre-Dame Lucie Bílá Eva Holubová Iva Pazderková Simona Krainová Tereza Maxová Anna K.