Slavná dvojice opět v akci? Svěrák a Smoljak se dnes zase sešli!

Svěrák, Zdeněk

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. dubna 2019 18:00 | Aktualizováno: 13. dubna 2019 21:07

Legendární dvojice Svěrák a Smoljak se dnes sešla na sněmu hnutí STAN, ovšem v jiném složení. Ladislava Smoljaka, který už je pár let po smrti, nahradil jeho nejstarší syn David, mimochodem nově zvolený senátor. Tomu mile poblahopřál Zdeněk Svěrák.

Asi málokdo z přítomných čekal, že se na dnešním volebním sněmu hnutí Starostové a nezávislí v pražském hotelu Olšanka objeví legendární herec a scénárista Zdeněk Svěrák. Odpoledne se to však stalo skutečností, Svěrák měl navíc po boku Smoljaka.

Konkrétně Davida Smoljaka, který právě tou dobou slavil vítězství v druhém kole senátních voleb na Praze 9. A jelikož byl kandidátem hnutí STAN, v sále propukla ohromná vlna radosti. „Tleskáme,“ zavelel svým kolegům europoslanec Stanislav Polčák, když Smoljak se Svěrákem mířili na pódium.

Jako první promluvil Smoljak, který poděkoval svým stranickým kolegům za podporu. Ke slovu se nakonec dostal i jeden z nejlepších přátel jeho otce Ladislava. Zdeněk Svěrák, jak má ostatně ve zvyku, laskavě zavtipkoval.

„Především tě vítám mezi nás, kteří víme, co je houser,“ navázal na svého předřečníka Smoljaka. Pak se chvíli pokusil mluvit vážněji. „STAN chce vrátit kyvadlo od populismu k inteligentní, moudré demokracii,“ nechal se slyšet.

Svěrák při této příležitosti nezapomněl připomenout svého zesnulého kolegu z Divadla Járy Cimrmana. „Jsem moc rád, že nejstarší syn mého nejbližšího spolupracovníka se stal senátorem,“ řekl na rovinu. „Dal bych za něj ruku do ohně, protože ho znám od chvíle, co se narodil. Déle to ani nejde,“ uzavřel svůj kratičký proslov další humornou vložkou.

David Smoljak zvítězil v dnešních doplňovacích senátních volbách na Praze 9 se ziskem 59,5 procenta hlasů. Poražený starosta Prahy 9 Jan Jarolím z ODS získal 40,49 procenta. K urnám přišlo v dnešním druhém kole jen 11,45 procenta voličů.

Témata: Svěrák Zdeněk (herec režisér) Ladislav Smoljak