Iva Janžurová vzpomíná! Kam měla zákaz vstupu?

Janžurová, Iva

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. dubna 2019 15:59

Snad každý Čech vnímá Ivu Janžurovou jako výbornou herečku, a tak je těžké věřit, že měla jistou dobu zákaz vstupu do vážných filmů. Sama Janžurová to přiznala v rozhovoru pro týdeník Sedmička, jako křivdu to však nebere.

Legendární herečku Ivu Janžurovou mohou čeští filmoví diváci vidět ve filmu Teroristka, byla však doba, kdy do některých filmů nemohla. Rozhodně toho ale nelituje. „Myslím si, že ačkoli jsem měla určitou dobu zakázaný vstup do vážné tematiky, byla to pro mě vlastně výhoda,“ řekla týdeníku Sedmička.

„Sama jsem často slýchávala, že jsem musela určitou dobu hrát jen veselé příběhy. Já to tak určitě necítím,“ vzpomíná populární herečka. Absence ve vážných filmech jí totiž přihrála do klína jedinečné příležitosti.

„Díky tomu jsem se dostala k filmům, jako byly právě Čtyři vraždy stačí, drahoušku a k řadě dalších veselých věcí,“ myslí si Janžurová, která komediální snímky rozhodně nevnímá jako méněcennou kinematografii.

Spíš naopak. „Oceňuji umění, které přináší lidem úsměv, jež zabaví, které potěší a které je lidské a laskavé,“ konstatuje. „V tom je krása a velikost Káji Saudka. Je to opravdové umění,“ dodala vzápětí.

Kdy narazila na tvorbu výtvarníka Káji Saudka poprvé? „Bylo to při natáčení filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku,“ líčí herečka, která si však jeho umění tou dobou moc nevšímala. „Já jsem se tam, asi jako každý sobecký herec, zaměstnávala převážně sama sebou.“

„Ty kresby jsem si na place samozřejmě prohlížela, ale dodnes pochybuji, jestli jsem se s Kájou Saudkem potkala osobně. Každý jsme tam měli svou povinnost a v momentě, kdy jsme jako herci vcházeli do dekorací, on už byl se svou prací hotov,“ uzavírá Janžurová svou vzpomínku.

Témata: Iva Janžurová