Ivan Hlas si postěžoval: Říkali mi, že jsem zdravý!

Písničkář Ivan Hlas (uprostřed). 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. dubna 2019 11:29

Teprve celkem nedávno se lidé dozvěděli, že písničkář Ivan Hlas bojoval se zákeřnou nemocí. Když budeme parafrázovat jeden z jeho hitů, na kolena ho dostala rakovina. Podle lékaře byl přitom úplně zdravý!

Uplynul asi jen měsíc od chvíle, co populární písničkář Ivan Hlas přiznal, že za spoustou zrušených vystoupení stála zákeřná rakovina. Týdeníku Sedmička teď prozradil, jak „nevinně“ se jeho zdravotní problémy zpočátku projevovaly.

„Začalo to tím, že jsem trochu chraptěl, nejdřív při koncertu, to jsem ale připisoval hlasové únavě, ale pak i doma při normální řeči,“ vzpomíná autor oblíbených hitů. Zašel proto k lékaři, ale odešel s nepořízenou. Jste úplně zdravý, řekli mu.

„Jenže já se tak necítil, ten chrapot byl silnější, tak jsem nedal pokoj a šel k dalšímu a ten mi objevil v krku nádor,“ líčí písničkář. „Když mi to ale lékař řekl, strach jsem z toho měl, asi jako každý,“ říká. Naštěstí šlo o počáteční stádium nemoci, a tak se dal nádor lehce odstranit.

„Ono by to bylo taky trapný, kdyby Hlas přišel o hlas,“ konstatuje s odstupem času a značným nadhledem. Obavy o život se promítaly především do jeho osobního života. „Mám pět dětí, i když některé už dospělé, ale kdyby přišly o živitele, nebylo by to pro ně lehké,“ vysvětluje Hlas.

Když se nemohl věnovat koncertování, konečně alespoň dokončil svou knihu. Snil o ní několik desítek let a už se i styděl, že se mu nedaří ji dopsat. „Já, vyučený knihkupec, který to povolání také sedm let dělal a za život přečetl snad stovky knih, není schopen napsat vlastní memoáry o svém životě,“ konstatuje.

Původně ji chtěl napsat s Markem Brodským, nakonec přiložila ruku k dílu jiná dobrá duše. „S knihou mi pomohla Marcela Titzlová, jmenuje se V náruči dejvický noci. Jsou v ní popsané události, o nichž jsem zatím nikde nemluvil, včetně první kytary, která záhadně spadla z nebe.“

Témata: Ivan Hlas