S Ortelem hrát nebudeme! Skupiny se vzbouřily a je z toho pořádný poprask!

Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

1. dubna 2019 9:27

V Otrokovicích se měl 8. června 2019 konat festival Nirvána Open Air. Jenže organizátoři museli akci zrušit – většina kapel totiž odmítla vystupovat s kontroverzní skupinou Ortel!

V Otrokovicích se měl na začátku června konat hudební festival. Hlavní hvězdou měla být skupina Ortel. Jenže se ukázalo, že to je pro ostatní hudebníky zásadní problém!

„Akce zrušena!! Hlavním důvodem je tedy fakt, že většina kapel se distancovala a odmítla vystoupit na společné akci s kapelou Ortel, se kterou je i tak pro nás, jako pro pořadatele, velmi těžká komunikace a spolupráce vůbec,“ píše se na facebookové stránce akce.

Lidé, kteří si koupili vstupenky, se ale o své peníze bát nemusí. „Zakoupené vstupenky budou v plné výši vráceny na místě prodeje nebo převodem na účet společností Ticketportal,“ dodali organizátoři.

Informaci o zrušení festivalu je možné najít také na stránkách již zmíněného serveru Ticketportal, který na festival prodával. „Jednodenní festival na "Štěrkáči" v Otrokovicích Nirvána Fest Open AIR 2019 Vystoupí: Ortel, Premier, Szkrat, 3day, Křídla a další. Bohatý doprovodný program, více na: http://nirvanafest.cz/,“ píše se na stránkách Ticketportalu o akci. Lísky ale už není možné koupit.

Stránka festivalu aktuálně nefunguje. Informace o festivalu nejsou ani na stránkách skupiny Ortel. 

Kapela Ortel je velmi kontroverzní. Ministerstvo vnitra ve své zprávě o extremismu v roce 2015 označuje skupinu jako pravicově extremistickou. Skupina je spojována s krajní pravicí, často bývá označována za xenofobní, rasistickou, „náckovskou“ či radikální. Hudební kritici vnímají písně Ortelu jako hudebně a textově primitivní.

Témata: skupina Ortel festivaly