„Dáša“ Stárková ze seriálu Most!: Přiznala vážnou nemoc!

seriál Most! - Dáša

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. března 2019 11:26

Z Eriky Stárkové se díky roli Dáši v Mostu! stala prakticky přes noc vyhledávaná herečka. Ona sama teď prozradila, že jí rozhodně nebylo vždycky do skoku. Před pár lety se totiž prala s těžkou nemocí a na herectví, které jí navíc neuživí, neměla ani pomyšlení.

Herečka Erika Stárková se počátkem letošního roku proslavila jako Dáša, respektive Pavel, v komediálním seriálu České televize Most!. Teď přiznala, že za tuto roli byla vděčná z mnoha ohledů. „Když mi roli nabídli, zaujala mě už samotná informace, že budu hrát muže předělaného na ženu,“ prozradila. Z toho, že se chce seriál tímto tématem zabývat, byla nadšená.

Stárková v Show Jana Krause popsala, jak se do transgender postavy vcítila. „Pustila jsem si před natáčením pár filmů a pozorovala na internetu tuto specifickou komunitu. Takže věřím, že jsem Dášu pochopila,“ vysvětluje herečka, které se otevřely dveře do Hollywoodu. V seriálu Carnival Row bude hrát matku slavného Orlanda Blooma.

Existuje však ještě jiný důvod, proč sympatická herečka přijala výzvu od tvůrců seriálu Most!. Herectvím se totiž běžně neuživí. „Jsem otevřená všemu. Tím, že se živím na plný úvazek hlídáním dětí, nemám nouzi o živobytí,“ konstatuje Stárková, která se kdysi živila i jako barmanka.

Není to navíc tak dávno, co neměla na herectví ani jakékoliv jiné povolání pomyšlení. Před třemi lety si totiž prožila drsný životní zvrat. „Těžce jsem onemocněla se štítnou žlázou a rok se dávala dohromady,“ svěřila se Krausovi.„Přišla jsem i o hlas, což je pro herce stresující,“ prozradila Stárková, která přišla o hlas i v seriálu Most!. Dášu totiž předaboval její kolega Jan Cina.

Těžké období ale nakonec překonala. „Musela jsem se zastavit, bylo to období meditace a transformace,“ vzpomíná. „Moc mi pomohla rodina, hlavně sestra Lenka a její muž, herec Václav Neužil, u nichž na Vinohradech jsem tehdy bydlela. Vzali si mě pod křídla,“ popisuje vděčná Stárková, která je členkou souboru divadla Pod Palmovkou.

I účast v Krausově populární talk show potvrzuje, že o Stárkovou mají média velký zájem. Jak to snáší? „Je to pro mě novinka a učím se, aby mě netlačila někam do kouta, a abych se mohla dál pohybovat tak, jak je mně vlastní a přirozený,“ řekla serveru Xantypa s tím, že si stanovila jasné hranice, s kým mluvit. „Nechci třeba dělat rozhovory pro Babiše, ani pro Soukupa,“ dodala.

Témata: Erika Stárková seriál Most!