Martina Formanová na rovinu o životě se slavnými: Nic jsem neznamenala!

Martina Formanová v pořadu Všechnopárty 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. března 2019 14:26

Martina Formanová se do společnosti slavných lidí dostala díky Karlu Gottovi a především Miloši Formanovi, i s odstupem času však vzpomíná na to, že pohyb v okolí celebrit měl i své stinné stránky. Martinu totiž v počátcích nikdo neznal a ona tak trpěla pocity méněcennosti.

Martina Formanová v rozhovoru pro časopis Interview zavzpomínala, jak se kdysi cítila ve společnosti slavných. Mnohdy už se zapomíná, že jí do ní přivedl legendární zpěvák Karel Gott, s nímž udržovala vztah. Úspěšná spisovatelka teď prozradila, že si takový život zprvu moc neužívala.

„Žila jsem v konstantním strachu, že sice prožívám báječné věci a pohybuji se mezi zábavnými a úspěšnými lidmi, ale sama nic neznamenám a ve finále mi zůstanou jen vzpomínky a oči pro pláč,“ vzpomíná Martina, která se tehdy cítila jako totální no name. Později se ale jako studentka FAMU seznámila s oscarovým režisérem Milošem Formanem.

„Mně nesmírně lichotilo, že patřím k Milošovi, a neměla jsem potřebu nějak zdůrazňovat, že jsem taky něco vystudovala,“ vzpomíná Formanová, která se po absolvování vysoké školy stala členkou štábu slavného režiséra při natáčení snímku Lid versus Larry Flynt. Při natáčení následujícího filmu Muž na měsíci už měla jiné starosti.

Tehdy totiž otěhotněla. „Byla to směs radosti, zmatku, strachu…,“ popisuje zpětně své prvotní pocity. „Hrozně jsem se bála, abych o svá miminka nepřišla, což se ukázalo vcelku opodstatněné. Kluci trpěli transfuzním syndromem. Jednoduše řečeno: jedno dvojče roste na úkor toho druhého a to tehdy neuměli léčit,“ vysvětlila, proč se tehdy bála. Naštěstí všechno dobře dopadlo.

O rok později, v roce 1999, se Martina za Formana vdala, přitom po tom ani moc netoužila. „Já nikdy nesnila o velkém dni v bílém, bylo mi jedno, jestli se vdám nebo ne,“ konstatuje. „Ani po Milošovi jsem nechtěla, aby si mě vzal, i když už jsme měli děti, to byla jeho iniciativa," dodává.

Dvacáté výročí svatby spolu bohužel manželé neoslaví, v dubnu totiž uplyne rok od Formanovy smrti. Dvojnásobný držitel Oscara v kategorii nejlepší režie zemřel v nemocnici v connecticutském Danbury 13. dubna 2018 ve věku 86 let.

Témata: Martina Formanová Miloš Forman Karel Gott