Troška ostře promluvil o seriálu Most!

Z natáčení filmu Babovřesky 2: Zdeněk Troška 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. března 2019 8:46 | Aktualizováno: 25. března 2019 22:11

Dnešní „bezduché“ seriály se režiséru Zdeňku Troškovi zamlouvají jen málokdy, právě proto možná nikdy žádný nenatočil. Momentálně raději připravuje další pohádku, do které momentálně shání herce, kteří často v seriálech hrají. Co řekl Troška na jejich adresu?

Filmový režisér Zdeněk Troška se proslavil jako režisér filmových pohádek a komedií, názor si však umí udělat i na disciplínu, které se sám nikdy nevěnoval – seriál. Nedávnému úspěšnému komediálnímu seriálu Most! vytkl množství vulgarit. On sám na svět nahlíží jinak a doufá, že je to vidět na jeho tvorbě.

„Já se snažím o pravý opak, radovat se z maličkostí, z toho, že svítí slunce, když prší, že bude lepší vzduch, všechno se zazelená, porostou houby,“ popisuje známý režisér pro týdeník Sedmička. „Tu vlastnost mám od dětství. Pořád se musíte na něco těšit,“ dodal.

Právě proto tak rád uniká z každodenního shonu do pohádkového světa. „Zlo a nenávist rozežírají duši, úsměvy a laskavost ji pohladí. To platilo před tisíci lety a platí, bohužel už ne vždy, stále,“ povzdechl si Troška. „Chci, aby v nich byly krása, láska, odvaha, moudrost, humor. Dobro vždy musí vyhrát,“ vysvětluje populární filmař, jak by měla vypadat správná pohádka.

„Nic z toho se teď moc často nestává. Myslím, že čím víc špíny lidi kolem sebe vidí, tím víc je může oslovit snový svět, v němž jsou věci pojmenovány tak, jak mají být. Nejsou v nich poslanci, kteří slibují blahobyt, jen nedodají, že mají na mysli vlastní," říká trochu naštvaně režisér, který ale k jednomu z politiků důvěru má. Podporuje totiž prezidenta Miloše Zemana.

Nakonec Troška potvrdil, že chystá další pohádku, se kterou by určitě rád navázal na Princeznu ze mlejna nebo Z pekla štěstí. „Budu v létě točit pohádkový příběh,“ prozradil s tím, že teď jen musí sehnat ty správné herce, které potřebuje. Obratem se tak vrátil na začátek povídání k seriálům.

„Je to čím dál těžší, hodně z nich hraje v bezduchých seriálech, nad nimiž se Jaroslav Dietl obrací v hrobě,“ myslí si Troška. „Ale chápu je, musejí se nějak živit. Snad se mi povede ty, o které mám zájem, ukecat. To mi celkem jde a budu se jim snažit vyjít vstříc termínech,“ nechal se slyšet.

Témata: Zdeněk Troška seriál Most! tv seriály