Velkolepé rozloučení s Věrou Bílou (†64)! Dorazilo asi 1500 lidí, do kostela se ani nevešli!

Pohřeb Věry Bílé 11

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

23. března 2019 10:32 | Aktualizováno: 23. března 2019 14:59

Romové z celého světa se dnes v Rokycanech loučí se zpěvačkou Věrou Bílou (†64)! Na pohřeb dorazilo asi 1500 lidí. Římskokatolický kostel Panny Marie Sněžné na rokycanském náměstí byl téměř plný, stovky lidí postávaly na náměstí.

Příbuzní, přátelé a fanoušci Bílé se sešli v kostele v Rokycanech, kde zpěvačka žila i zemřela. Velkolepý obřad s řadou hudebních vystoupení začíná v 10:45, rakev byla před obřadem otevřena.

Lidé vhazovali do rakve balíčky cigaret, květiny a bankovky, někteří jí je vkládali přímo do složených rukou. Okolo rakve chodili lidé dokola a plakali. Rodina ovšem nedovolila, aby Bílou někdo fotil nebo nahrával. 

Z kostela na náměstí, kde skončila mše v 11:40, šli lidé pěšky k nedalekému obchodnímu středisku Žďár, kde zpěvačka sedávala na lavičce a kde chtějí příbuzní a známí vytvořit pietní místo. Průvod vedla čtyřčlenná kapela synovce Bílé a houslisty Jiřího Gini. Na náměstí a do kostela se s Bílou přišlo rozloučit asi 1500 lidí, většinou Romů.

Rodina si pro zesnulou přála velkolepý církevní obřad v kostele, kde se dodržovaly i romské zvyky. Mezi stovkami smutečních hostů nechyběli ani zpěváci Monika Bagárová a Jan Bendig, který nedávno s Bílou nazpíval píseň. 

"Chtěl bych poděkovat za mladou i starou generaci Věře Bílé za krásnou hudbu, kterou dělala, a myslím si, že její hudba s námi zůstane po celý život," řekl po obřadu v kostele zpěvák Jan Bendig. Požádal přítomné, aby si po příchodu domů pustili její písně, zatancovali si a zavzpomínali. Protože ona se ráda bavila, měla ráda rychlé písničky, dodal a popřál zpěvačce, aby odpočívala v pokoji.

"Křtila jsme ji jako kmotřička. Byla to moc hodná holka, znali ji v Rokycanech všichni," řekl Marie Číčová, která se do Rokycan přestěhovala v roce 1947 a Bílou vídala denně. Pražan Ivan Grün, známý Věry Bílé, který s ní i zpíval, uvedl, že zpěvačku zná každý Američan. Byl jsem v San Francisku, šel jsem na 39. molo a slyším Věru Bílou.

"Nevěřil jsem tomu. Šel jsem do obchodu, který měl Francouz a pouštěl Věru pořád dokola," uvedl. To bylo ve čtvrtek a v neděli jsem ji to říkal tady v Rokycanech na lavičce na náměstí," uvedl Grün, který se věnuje romštině a má mezi Romy hodně kamarádů. Má vlastní kapelu s Američany, která zpívá písně Věry Bílé. "Oni znají jen Yvonu Přenosilovou a Věru Bílou. Zná ji každý Američan. Je tam slavná, ta její muzika je nádherná," dodal.

Zpěvačka zemřela v úterý 12. března v plzeňské fakultní nemocnici jen pár dní před plánovaným comebackem na hudební scénu. Selhalo jí srdce.

Pohřbu se účastní velké množství lidí nejen z České republiky, ale i Slovenska a zahraničí. Na pořádek dohlíží i policie. Královnu romské hudby na věčnost doprovodí několik kapel.

Po mši se před kostelem shromáždil průvod a za pohřebním vozem prošel celým městem až na hřbitov na okraji Rokycan, kde byla rakev uložena do hrobu. Na závěr zazněly zpěvaččiny oblíbené písně včetně moravské Dobrú noc a sladké sny. Zpěv ale podle regulí romských pohřbů nezazněl ani k jedné melodii.

"Děkujeme všem lidem z Česka i ze zahraničí, kteří Věru měli rádi. Mockrát děkujeme za dary i za všechno, co jste pro ni udělali," řekl pravnuk BíléMilan Mikulič, který poslední rozloučení organizoval a sbírá údajně peníze na sochu u Žďáru. Pozval všechny, kteří měli zpěvačku rádi, do restaurace v Plzni na limonádu a pivo.

Dopravu ve městě a okolí už od rána řídila policie.

Témata: Věra Bílá