Sommerová naostro: Čím víc Čechů chodí volit, tím je to horší. Volby jen pro vyvolené?

Sommerová, Olga 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. března 2019 13:50 | Aktualizováno: 21. března 2019 0:34

Ani 30 let po revoluci není dokumentaristka Olga Sommerová spokojená se stavem demokracie a politiky v České republice. Důvod? K volbám prý chodí moc lidí, kteří nemají vzdělání a politika je vůbec nezajímá. Filmařka ale věří, že se to letos obrátí k lepšímu.

Dokumentární režisérka Olga Sommerová si v internetovém pořadu Prostor X nebrala servítky. Otevřeně mluvila o deziluzi národa z politiky, o tom, že se lidé vůbec nezajímají o dění kolem sebe. Vinu přitom nevidí jen u vládnoucí garnitury, ale i u samotných občanů. „Příliš jsme si zvykli na to, že máme svobodu,“ říká.

„Moc si tu demokracii neopečováváme, ona najednou chátrá. To je dost nebezpečná věc, v posledních letech navíc dostávají u nás i ve světě velký prostor populisté,“ pokračovala Sommerová, která dříve s politiky i natáčela, pro populární cyklus GEN třeba natočila portrét někdejšího ministra vnitra Jana Rumla.

Vzápětí se neohroženě pustila do popisu současné politické situace nejen v Česku. „Volby jsou svým způsobem velmi nebezpečný nástroj. Volit může každý, volí i lidé, co se nezajímají o politiku, nejsou dost vzdělaní a skočí po první populistické nabídce. To se teď děje v Americe i v Evropě, není to jenom u nás,“ konstatuje známá dokumentaristka.

„Čím víc lidí přijde k volbám, tím je to horší. Většinová společnost není dostatečně fundovaná na to, aby domyslela důsledky jejích kroků,“ myslí si Sommerová, která se politice aktivně věnuje, je totiž první místopředsedkyní mimoparlamentní Liberálně ekologické strany. Přála by si snad, aby volby byly jen pro vyvolené? Kdoví.

„Mám naději, že tenhle rok bude rokem zlomu,“ nechala se slyšet a dodala i návod, jak by toho národ měl dosáhnout. „Musíme se za demokracii víc rvát a víc za ni bojovat,“ vyzvala spoluobčany. „Možná se máme až příliš dobře. Ve stěžejních momentech naší země, jako byly roky 1968 a 1989, lidé drželi mnohem víc při sobě, byli k sobě mnohem laskavější,“ zavzpomínala na staré časy.

Témata: Olga Sommerová